Aalborg Universitet samarbejder med Oras om vandbesparelser
Der er mange penge at spare ved at vælge energi- og vandbesparende vandhaner, erfarer man på Aalborg Universitet, der har indgået et samarbejde med armaturproducenten Oras i kampen for at blive en grønnere uddannelsesinstitution.
På Aalborg Universitet har over 20.000 studerende deres daglige gang, hvilket betyder, at der er fart på toiletterne og et stort vandforbrug. Udgiften til vand er en betydelig post, og både økonomisk og miljømæssigt giver det rigtig god mening ikke at bruge mere vand end nødvendigt. I samarbejde med armaturproducenten Oras er universitetet derfor gået i gang med at udskifte sine armaturer til berøringsfrie og vandbesparende alternativer.
Aalborg Universitet har en vision om at blive et grønt universitet, og det betyder blandt andet, at driften skal optimeres. Oras har de sidste fem år haft et tæt arbejde med universitetet som rådgivere inden for energioptimering og vandbesparelser.
En vandhane er en helt almindelig hverdagsting og netop derfor giver det rigtig god mening, at løsninger og funktioner nytænkes, og at forbrugerne vælger med omhu. Der findes armaturer på markedet, som indeholder et væld af tekniske løsninger og funktioner, der kan give betydelige besparelser på vandforbruget, fortæller distriktsansvarlig ved Oras, Anders Barrit.
Læs også: Nye armaturer sikrer lufthavnen million-besparelser
Selvom besparelserne på sigt er store, så er budgettet ikke på nuværende tidspunkt til at udskifte alle universitetets armaturer på én gang, så det foregår løbende, når der renoveres eller bygges nyt. På universitetet er man meget tilfreds med de nye armaturer, der allerede tæller flere hundrede.
Vi har rigtig gode erfaringer med samarbejdet. Armaturerne er lette at bruge, de er nemme at servicere, de har lang levetid, og så sparer vi selvfølgelig en masse vand, siger Bent Wolf, VVS-installatør ved Aalborg Universitet.
En utraditionel løsning
Det er afgørende for Aalborg Universitet, at der er balance mellem driftsøkonomi og tilfredshed. Det lange samarbejde medvirker, at Oras har et stort kendskab til brugerne og de behov, der er på universitet. Det har blandt andet betydet, at der blev valgt nogle noget utraditionelle løsninger, da der i vinter blev opsat nye armaturer.
I dag tager de studerende ikke mange skridt uden en vandflaske under armen. Det kan være ret besværligt at fylde vandflaskerne på universitetets toiletter, fordi armaturer og flasker ikke passer sammen. Da der skulle skiftes armaturer, faldt valget derfor på et lidt utraditionelt ét af slagsen, der har en ekstra høj tud, så det er let at fylde vandflasker, fortæller Anders Barrit.
Sund fornuft og store besparelser
De nye armaturer har flere praktiske funktioner. Under den høje, blanke tud gemmer armaturerne eksempelvis på mængdebegrænsere, der sikrer et lavt vandforbrug. På den måde spares der på vandet og energiforbruget, uden at det er noget, brugerne skal tænke over.
Læs også: Energiforbruget i bygninger skal udnyttes bedre
Aalborg Universitet dækker over 290.000 m2 bygninger og i byggerier af denne kaliber med dertilhørende mange vandhaner og brugere, er der enormt potentiale for både kontante og miljømæssige besparelser.
Der er ikke sat konkrete mål op for besparelser og heller ikke søgt penge fra puljer til energieffektivisering af byggerier i forbindelse med udskiftningerne. Når der skal udskiftes armaturer, vælger vi smarte berøringsfri alternativer, der er vand- og energibesparende. Det er egentlig bare sund fornuft, siger Bent Wolf.