Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå”, fortæller Kim Fausing. Foto: Danfoss..

For få uger siden afleverede Danfoss A/S en imponerende opgørelse af 2022’s resultater. Finansielt er det lige til at blive forpustet af: En omsætning, som for første gange i virksomhedens historie runder 10 milliarder euro svarende til en vækst på 36 procent. Heraf er 15 procent vækst i Danfoss’ eksisterende forretning. Og alligevel er det lykkedes at reducere de globale udledninger af CO2 i scope 1 og 2 med syv procent.

”Det er vi tilfredse med, og vi tror på, at vi kan dekarbonisere til 2030. Det viser også, at vi tager vores egen medicin, når vi genbruger energi og reducerer forbrug”, siger Kim Fausing.

Med den strategi har Danfoss skåret 70 procent af sit forbrug af energi til opvarmning af hovedkontor og produktion i på Als siden 2007. For strømforbruget er samme tal 43 procent.

Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel

Kim Fausing

”De resultater er opnået med metoder, som er tilgængelige for de fleste. Så det er noget alle kunne gøre, så vidt vi kan se. Og vi vil meget gerne have andre til at fokusere mere på energieffektivitet,” siger Kim Fausing.

Fokus på energieffektivitet skal tilbage
Trangen til at fremme fokus på energieffektivitet er sandsynligvis stærkt forbundet med det faktum, at det er i det felt, Danfoss’ produkter lever og bidrager. Men når man taler med Kim Fausing om energieffektivitet, får man også en klar fornemmelse af en reel frustration over, at der ikke tappes mest muligt af denne energiudgifts- og CO2-reduktions-kilde.

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå. Vi ser det som en strategisk fejl at man ikke sætter en meget mere ambitiøs plan om at spare og genbruge energi”, siger Kim Fausing.

Danfoss har for kort tid siden lagt resultaterne af en undersøgelse frem, som viser, at der hvert år bliver sendt overskudsvarme fra for eksempel produktionsvirksomheder, supermarkeder, datacentre og spildevandsanlæg op i den blå luft i et omfang svarende til tæt på Europas samlede efterspørgsel på varme og varmt vand.

Læs også: Nye cirkulationspumper har kæmpestort energipotentiale

”Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel,” fortsætter han.

Energisparekrav burde have været højere
Det er ikke kun uforståeligt, det er også kritisk nødvendigt at styrke fokus på energieffektivitet. For hvis det ikke sker, så kan man lige så godt gå ud at sige, at det ikke bliver muligt at nå Parisaftalens målsætning. Og det bliver tilsvarende svært for Danmark at leve op til de energisparekrav, der ligger i den nye energisparekravsaftale, som i sidste uge blev forhandlet færdig i EU.

Danfoss har fulgt nøje med i aftalens tilblivelse og synes, det er positivt at der nu er bindende energisparekrav for 2030 og krav om at de enkelte medlemsstater skal reducere deres energiforbrug med 1,5 procent.

“Direktivet er for alvor med til at sætte energieffektivitet på dagsordenen og skabe det nødvendige regulatoriske push, så vi ikke længere kun taler om at udbygge vores energikilder, men også om at reducere energiforbruget og genbruge energi,” siger Kim Fausing til Børsen.

Men i Nordborg undrer man sig alligevel.

”Vi havde gerne set højere mål. ... I lyset af energikrisen og den udsatte position, som Europa befinder sig i på energiområdet, er det meget overraskende, at medlemsstaterne ikke er mere ambitiøse”, siger Kim Fausing i en mail til redaktionen.

Tager egen medicin
Danfoss’ undren bliver ikke mindre af, at de ved, det kan lade sig gøre.

Læs også: Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed

”Vi synes, at vi tager vores egen medicin. Vi har for eksempel en KPI på energi-intensitet sat som forbrug i forhold til salg. Den er gået fra 111 i 2019 til 81* i 2022. Det er 30 procent, vi har reduceret udledningerne med, inden vi overhovedet er begyndt at skifte over til sol og vind”, siger Jesper Christensen, som er koncernfinansdirektør i Danfoss.

”Oveni at det er det rigtige at gøre, så er tilbagebetalingstiden på energieffektivitetsløsninger meget kort. Modsat udbygningen af grønne energikilder leverer de endda reduktioner i udledninger – og udgifter – nærmest med det samme, og der er brug for at reducere forbrug og udledninger nu. Derfor har vi simpelthen brug for at komme i et helt andet gear på dette område”, afslutter Kim Fausing.

*) Danfoss er i færd med at integrere virksomheden Eaton Hydraulics, som nok skal i gang med noget energieffektivitetsarbejde. Lægger man deres energiforbrug oveni Danfoss’ er energiintensiteten tilbage på omkring 111.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle