Dansk Fjernvarme: Fjernkøling og fjernvarme skal hænge sammen
I en ny rapport kommer Dansk Fjernvarme med udspil til ændringer i forsyningssektoren. Rapporten viser blandt andet, at Danmark kan hente 10 milliarder kroner ved at skabe sammenhæng mellem fjernvarme og fjernkøling.
Hidtil er det kun energiselskaber med fri egenkapital, der har haft mulighed for at investere i fjernkøling. Samtidig har forskellige love stået i vejen for, at fjernvarmeselskaberne har kunnet udvikle fjernkøling i forbindelse med fjernvarmen. Og det er et stort problem, ifølge Dansk Fjernvarme.
Derfor vil brancheorganisationen nu have fjernkøling på dagsordenen, skriver danskekommuner.dk. I en ny rapport foreslår Dansk Fjernvarme, at landets kommuner skal have lov til at gå aktivt ind i fjernkøling på linje med fjernvarme.
Læs også: Ny EU-strategi skaber optimisme i varmebranchen
Dansk Fjernvarme fremlagde for nylig rapporten, som har fået navnet Køleplan 2016, over for energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.
Gør vi det her rigtigt, ligger der en samfundsgevinst på 10 milliarder kroner over 20 år. Derfor er det vigtigt, at fjernkøling hurtigt kommer højt op på den politiske dagsorden, siger formanden for Dansk Fjernvarme, Uffe Bro, til danskekommuner.dk.
Fjernkøling er en del af infrastrukturen
En af Dansk Fjernsvarmes anbefalinger går på, at Folketinget skal give kommunerne lov til at planlægge fjernkøling og integrere det som en del af kommuneplanlægningen. Samtidig ønsker brancheorganisationen, at der kommer bedre muligheder for kommunegaranterede lån til området.
Det vil være indlysende for kommunale forsyningsvirksomheder at etablere fjernkøling som endnu en forsyningsart og dermed opnå fordele og synergier både for samfundet og for kommunen som lokalsamfund, står der i rapporten. Den fortsætter:
Derfor er det særdeles vigtigt, at kommunalfuldmagt og andre lovgivninger tydeligt præciserer, at fjernkøling er en naturlig del af en bys infrastruktur på linje med vand, kloak, el, tele, fjernvarme med videre pointerer Dansk Fjernvarme i Køleplan 2016.
Læs også: Uudnyttet overskudsvarme koster kassen
Anders Dyrelund fra Rambøll har været med til at udfærdige rapporten. Han uddyber, hvorfor det er vigtigt at skabe sammenhæng mellem fjernkøling, fjernvarme, bygninger, grundvand og elsystem:
Køleakkumuleringstanke kan eksempelvis optimere produktionen af køl i forhold til elprisens døgnsvingninger. Fjernvarme og fjernkøling kan udveksle cirkulerende vand, og flere installationer i bygningerne kan benyttes til både varme og køl. Den samme varmepumpe kan benyttes til både varme og køl, og grundvandet kan sæsonlagre kulde og varme, siger han til danskekommuner.dk.
Læs også: Danskerne sparer op til renoveringer
Tilbage på Christiansborg mener energi-, forsynings- og klimaministeren, at netop nu er et godt tidspunkt til at kigge på fjernkøling. Lars Christian Lilleholt ser muligheder i fjernkølingens bidrag til den nye forsyningsstrategi, men fastslår samtidig, at det er vigtigt, at forbrugere og kommuner ikke kommer til at bære meromkostninger.
-CHM