Farvel til det muliges kunst

På Indeklimaets temadag præsenterede Bygningsstyrelsen en metode til performancetest af indeklimainstallationer. De nye guidelines sikrer, at de tekniske installationer testes sammen i takt med, at byggeriet skrider frem. Det er godt nyt for både bygherrer og installatører.

Hvis vi skal være ærlige, har ventilation altid været de tekniske installationers prygelknabe. Glemt og gemt til det sidste i byggeprocessen, med alt hvad det medfører af negative konsekvenser.

Christen Galsgaard, direktør i Dansk Ventilation..

At komme ind som nummer sjok, når alt andet er færdiginstalleret, giver næsten altid begrænsninger. Elektrikeren har måske ikke holdt sig helt til tegningerne, så ventilationsaggregaterne må placeres anderledes end oprindeligt tænkt, og samspillet med de øvrige installationer kan ikke blive helt som planlagt. Kort sagt, ventilationsinstallatøren skal udføre det muliges kunst frem for at implementere den optimale løsning.

På herrens mark
Det er hverken godt for den faglige stolthed eller bygherre. For til trods for installatørens tryllerier er resultatet ofte ventilationsanlæg, som ikke giver det lovede gode indeklima og de forventede energibesparelser. Og hvad værre er – bygherre har sjældent nogen sanktionsmuligheder, for godkendelsen af hans anlæg er baseret på et visuelt tjek frem for en egentlig test af performance, og han hænger på regningen, hvis noget skal udbedres.

4 grunde til at glæde sig
Det lyder som en dårlig cocktail, og det er det også. Den stiller vores branche og hele indeklima-agendaen i et dårligt lys. Derfor har Dansk Ventilation kæmpet ihærdigt for at få mere ordnede forhold på området. Og nu er der lys for enden af tunnelen. Byggestyrelsen har sammen med Bravida gennemført en række byggeprojekter med indbyggede performancetests undervejs i byggeforløbet. Dansk Ventilation har fulgt testene i et års tid, og vi er meget positive.

  • For det første fjerner de nye performancetests det anarki, der har hersket omkring ventilationsanlæg i byggeprojekter og bringer såvel installation som ibrugtagningskontrol på linje med de øvrige tekniske installationer som vand, varme og lys.
     
  • For det andet understøtter testene hele smart building-filosofien og sikrer, at alle de tekniske installationer spiller sammen.
     
  • For det tredje minimerer testene risikoen for fejl. Eventuelle problemer fanges i opløbet, mens installationerne er frie og lettilgængelige. Det betyder, at fejlene kan udbedres for minimale omkostninger undervejs, og det færdige hus har det lovede lave energiforbrug og et gode indeklima.
     
  • For det fjerde er testene både meget anvendelige og nemt forståelige. De er lavpraktiske og kan udføres med få værktøjer af mange forskellige typer tilsynsførende, og de fordyrer ingenting.

Performancetest understøtter hele smart building-filosofien og sikrer, at alle de tekniske installationer spiller sammen. .

En vindersag
Der er kun vindere i denne sag. Installatøren kan se frem til mere strukturerede byggeprocesser med sig selv i rollen som seriøs fagperson frem for mulighedernes mand. Bygherre kan glæde sig over at få det produkt, han har skrevet kontrakt på og ikke en eller anden kompromisløsning. Og det er jo det, det hele handler om – tilfredse kunder.

Ingen af os har et ærinde om at fuppe bygherre. Vores store interesse er, at han er glad for sit hus og hermed alle installationerne. Det er de nye performancetests i den grad med til at sikre. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus