Farvel til det muliges kunst
På Indeklimaets temadag præsenterede Bygningsstyrelsen en metode til performancetest af indeklimainstallationer. De nye guidelines sikrer, at de tekniske installationer testes sammen i takt med, at byggeriet skrider frem. Det er godt nyt for både bygherrer og installatører.
Hvis vi skal være ærlige, har ventilation altid været de tekniske installationers prygelknabe. Glemt og gemt til det sidste i byggeprocessen, med alt hvad det medfører af negative konsekvenser.
At komme ind som nummer sjok, når alt andet er færdiginstalleret, giver næsten altid begrænsninger. Elektrikeren har måske ikke holdt sig helt til tegningerne, så ventilationsaggregaterne må placeres anderledes end oprindeligt tænkt, og samspillet med de øvrige installationer kan ikke blive helt som planlagt. Kort sagt, ventilationsinstallatøren skal udføre det muliges kunst frem for at implementere den optimale løsning.
På herrens mark
Det er hverken godt for den faglige stolthed eller bygherre. For til trods for installatørens tryllerier er resultatet ofte ventilationsanlæg, som ikke giver det lovede gode indeklima og de forventede energibesparelser. Og hvad værre er bygherre har sjældent nogen sanktionsmuligheder, for godkendelsen af hans anlæg er baseret på et visuelt tjek frem for en egentlig test af performance, og han hænger på regningen, hvis noget skal udbedres.
4 grunde til at glæde sig
Det lyder som en dårlig cocktail, og det er det også. Den stiller vores branche og hele indeklima-agendaen i et dårligt lys. Derfor har Dansk Ventilation kæmpet ihærdigt for at få mere ordnede forhold på området. Og nu er der lys for enden af tunnelen. Byggestyrelsen har sammen med Bravida gennemført en række byggeprojekter med indbyggede performancetests undervejs i byggeforløbet. Dansk Ventilation har fulgt testene i et års tid, og vi er meget positive.
- For det første fjerner de nye performancetests det anarki, der har hersket omkring ventilationsanlæg i byggeprojekter og bringer såvel installation som ibrugtagningskontrol på linje med de øvrige tekniske installationer som vand, varme og lys.
- For det andet understøtter testene hele smart building-filosofien og sikrer, at alle de tekniske installationer spiller sammen.
- For det tredje minimerer testene risikoen for fejl. Eventuelle problemer fanges i opløbet, mens installationerne er frie og lettilgængelige. Det betyder, at fejlene kan udbedres for minimale omkostninger undervejs, og det færdige hus har det lovede lave energiforbrug og et gode indeklima.
- For det fjerde er testene både meget anvendelige og nemt forståelige. De er lavpraktiske og kan udføres med få værktøjer af mange forskellige typer tilsynsførende, og de fordyrer ingenting.
En vindersag
Der er kun vindere i denne sag. Installatøren kan se frem til mere strukturerede byggeprocesser med sig selv i rollen som seriøs fagperson frem for mulighedernes mand. Bygherre kan glæde sig over at få det produkt, han har skrevet kontrakt på og ikke en eller anden kompromisløsning. Og det er jo det, det hele handler om tilfredse kunder.
Ingen af os har et ærinde om at fuppe bygherre. Vores store interesse er, at han er glad for sit hus og hermed alle installationerne. Det er de nye performancetests i den grad med til at sikre.