Fjernvarmeselskaber indbyder private energiaktører til at tage roret i geotermiens næste fase

Hofor, CTR og Veks rækker hånden ud til et samarbejde med store virksomheder med risikovillig kapital og den nødvendige ”know-how” for at bringe udviklingen af klimavenlig geotermi ind i den næste fase i hovedstaden.

Siden 2006 har tre fjernvarmeselskaber haft eneret til udviklingen af den klimavenlige geotermi, men eneretten udløber mod slutningen af maj. PR-foto..

Der sker rigtig meget på geotermi-området i Danmark i øjeblikket. Det er kulminationen på, at der gennem en længere årrække er genereret en omfattende viden om denne grønne energikilde. Hvis udviklingen af geotermi skal bringes videre, er der brug for store investeringer og flere og bredere kompetencer, end fjernvarmeselskaberne kan levere alene.

Læs også: Hofor vil gøre fjernvarmen grønnere ved at udnytte varme lagret i bygninger

Sådan lyder opfordringen fra fjernvarmeselskaberne Hofor, CTR og Veks, der siden 2006 sammen har drevet det geotermiske demonstrationsanlæg på Amager.

Selskabernes eneret udløber snart
De tre selskaber har eneret på efterforskning og indvinding af geotermi i hele forsyningsområdet. Eneretstilladelsen udløber den 19. maj 2019, og derfor ser de tre varmeselskaber muligheder i, at nye kommercielle aktører kan styrke udviklingen af geotermi i hovedstadsområdet.

”Geotermi har momentum nu. Den videre udvikling af denne grønne energikilde kræver finansiel styrke og teknisk ekspertise. Vi ønsker ikke at spærre for en kommerciel udvikling”, siger Lars Therkildsen, administrerende direktør i Hofor, og uddyber:

”Ved at ”overlade” tilladelsen til efterforskning og indvinding til markedet giver vi nye aktører mulighed for at bringe teknologien frem til et kommercielt niveau og sikrer på den måde en hurtigere - og måske billigere – fremdrift”.

Hvis den klimavenlige geotermi skal videreudvikles, kræver det nye kræfter, lyder det fra Hofor, CTR og Veks. Arkivfoto..

Geotermi skal reducere kulstofudslippet
De tre varmeselskaber ønsker, at geotermi udvikles til at blive en del af fremtidens CO2-neutrale varmeforsyning i hovedstaden.

”Vores mål er en bred vifte af grønne teknologier, fordi det vil skabe den bedste forsyningssikkerhed og gøre os mindre sårbare over for markedsudsving inden for de enkelte teknologier”, siger Kamma Eilschou Holm, administrerende direktør for CTR, og fortsætter:

”Vi håber, at geotermi kan være et væsentligt supplement til og på sigt erstatning for biomasse, og hvis andre har bedre mulighed for at udvikle og drifte geotermi i stor skala end os, støtter vi gerne op om det, så geotermi kan få en betydelig rolle i fremtidens fjernvarme”.

Undersøgelser peger på at indvindingen skal højere op
De senere års arbejde med udvikling af geotermi har ført til værdifuld viden om undergrunden i hovedstaden og indvindingsteknologier. De seneste analyser tyder på, at indvindingen skal ”løftes” til et højere liggende geologisk lag.

Men det kræver yderligere forskning og udvikling af både undergrunden og ny indvindingsteknologi. Der skal desuden foretages efterforskningsboringer flere steder i eneretsområdet for at kortlægge potentiale og muligheder.

Invitationen til nye aktører betyder dog ikke, at de tre varmeselskaber har planer om at trække sig ud af den geotermiske udvikling:

”Vi følger udviklingen tæt og fortsætter vores demonstrationsanlæg på Amager, hvor vi blandt andet undersøger mulighederne for at indvinde fra de højere liggende lag. Sådanne tests kan have afgørende betydning for den videre udvikling af geotermi i hovedstadsområdet, herunder sparede udviklingsomkostninger for de kommercielle aktører”, siger Lars Gullev, administrerende direktør i Veks, og tilføjer:

Læs også: Erhvervssamarbejde skal give danskerne billigere og grønnere fjernvarme

”Desuden er vi parate til at aftage den geotermiske varme, så snart det prismæssigt er fornuftigt for varmeforbrugerne. Vi vil fortsætte vores indsats på dette perspektivrige område, som har vores store interesse, for at få den bedste løsning i hus”.

- SDN

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup