27.06.2017  |  VENTILATION  |  Indeklima

Godt indeklima i svømmehaller og sportsarenaer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Korrosive miljøer er en kendt udfordring for ventilationsbranchen. Konventionelle kanaler i metal påvirkes af bl.a. luftfugtighed, kondens og gasarter, hvilket skaber problemer for indeklimaet i bl.a. sportsarenaer og svømmehaller. Tekstil er løsningen.

Korrosion sætter indeklimaet under pres

I svømmehaller og sportsarenaer udsættes ventilationsanlæg for høj luftfugtighed og vandfordampning fra bassinerne. Det skaber problemer med korrosion, hvis kanalerne er udført i konventionelle materialer som galvaniseret stål.

Korrosion har traditionelt givet designere og arkitekter grå hår og skabt stor frustration for bygherre og/eller driftsherre. Det er afgørende, at man i designfasen udvælger egnede materialer til ventilationskanalerne; både funktionalitet og æstetik skal indtænkes.

I skrivende stund er der godt 650 svømmehaller, sportsarenaer og andre idrætsfaciliteter i gang eller på tegnebrættet her i Danmark (Kilde: Byggefakta). Et sundt og stabilt indeklima er vigtigt for projekternes langvarige succes.

Udfordringer for indeklima og årsager til korrosion

Tendensen går mod multihaller med mange formål, større konstruktioner og flere besøgende. Varme og sved fra sportsudøvere skaber et dårligt indeklima, hvis ventilationsanlægget ikke er godt, og anlæggene skal kunne håndtere både hverdage med få besøgende og store events med mange mennesker.

Pools med vandruchebaner og varmere vand bidrager til øget luftfugtighed og temperaturudsving. Fordampning af klorgasser fra bassinerne og CO2 fra brugerne øger risikoen for korrosion både i bygningens struktur og i ventilationsanlægget. Derfor er det afgørende at dimensionere ventilationsanlægget, så mest muligt frisk luft indblæses. Acquatics International anbefaler at op mod 100% af luftcirkulationen i en svømmehal består af indblæsning med frisk luft.

Beregning af det gode indeklima

CO2 fra menneskers udånding og klordampe fra svømmebassiner stiller høje krav til luftudskiftning i svømmehaller. I sportsarenaer påvirker sved, varme og CO2 indeklimaet og stiller krav til ventilationen. Indeklimaet føles behageligt, så der må ikke opstå områder med træk. Computational Fluid Dynamics software bruges til at udregne lufthastighed, kastelængder, temperatur og relativ luftfugtighed for at sikre det optimale systemdesign.

Store vinduespartier bidrager yderligere til udfordringerne med indeklima i svømmehaller. Her bruges bestrygningsluft til at sikre mod dug og kondens. Samtidig spiller luftens hastighed henover svømmebassinet en vigtig rolle, da klorfordampningen effektivt skal fjernes, samtidig med at en for hurtig luftstrøm kan fremtvinge øget fordampning af klorgasser.

Permeable tekstiler forhindrer kondens

Kondens er et kendt problem med metalkanaler og opstår i alle typer af bygninger, både svømmehaller, idrætsfaciliteter, produktionshaller osv. Mødet mellem lokalets varme luft og kanalens kolde luft forårsager kondens på kanalens yderside, ligesom en kold sodavand på køkkenbordet. Permeable tekstiler forhindrer helt dannelsen af kondens, da permeabiliteten gør, at der i et meget lille område, omkring tekstilets overflade vil være samme temperatur indvendig som udvendig på kanalen. Derfor fortrænges den varme luft som ellers gerne vil sætte sig på tekstiloverfladen og kondensere. Med permeable tekstilkanaler kan både kondens og korrosion dermed undgås.

Valg af flowmodeller baseret på behov

Tekstilkanaler er særligt velegnede til svømmehaller og idrætsfaciliteter, dels fordi de ikke korroderer, men også fordi luften distribueres langs hele kanalen og ved hjælp af retningsbestemte flowmodeller. I svømmehaller vil man typisk vælge en kombination af flowmodeller med lav hastighed og permeable tekstiler, inkl. FabFlow™, MicroFlow™, SonicFlow™ og OriFlow™, og måske en let accelererende model som NozzFlow™ til at sikre et behageligt indeklima. Brugerkomfort og sikkerhed er i højsædet og gasser som CO2 fra respiration og klorfordampning skal fjernes effektivt uden at skabe træk.

I større idrætsfaciliteter vil man som oftest kombinere lavhastighedsflowmodeller med accelererende flowmodeller som NozzFlow™ eller JetFlow™. Dysernes kegleform øger lufthastighed og kastelængden og de retningsbestemmes, så der ikke opstår træk og ubehag for brugerne. Effektiv luftudskiftning er vigtig, da idrætsudøvere og tilskuere ellers vil blive generet af sved og manglende ilt som følge af CO2-produktionen fra respiration.

Slut med korrosion i ventilationskanalerne

Korrosion opstår som følge af elektronegativiten mellem to metaller, eller pga. fugtpåvirkning fra kulde, varme og luftfugtighed. På trods af isolering, opstår der døde områder, bl.a. ved indblæsningsarmaturet (jets, dyser, ophæng), hvor metalkanalerne over tid påvirkes af korrosion. Konventionelle ventilationssystemer i galvaniseret stål udsættes bl.a. for klorinduceret spændingskorrosion fra vandfordampning i svømmehaller, men øvrige faktorer så som brugernes ånde og sved påvirker også korrosionshastigheden.

Et omkostningseffektivt alternativ – også til eftermontering

Tekstilkanaler vejer betydeligt mindre end konventionelle metalkanaler og er derfor særligt velegnede til eftermontering. Priserne på metal er steget betydeligt over de seneste årtier, mens tekstilpriserne holder sig på samme lave niveau. Det betyder også, at tekstilkanaler i dag er det prisbevidste valg, der ikke går på kompromis med kvaliteten. Systemet skræddersys efter behov og kanalerne samles hurtigt vha. lynlåse og forhåndsmonterede ophæng. Det betyder store besparelser på både transport og montage og da systemet dimensioneres specifikt til det aktuelle behov er driftsomkostningerne også lavere end ved konventionelle metalkanaler.

Artiklen blev oprindeligt udgivet i HVAC Magasinet, 10/2016
Skrevet af Marie Ravnholt Sannes, Communications Manager, FabricAir A/S

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere