Håndværksrådet: Boligjobordningen sikrer os mod sort arbejde
Uden den svenske boligjobordning ville 13 procent af det indberettede håndværksarbejde i Sverige være udført sort, viser ny undersøgelse fra Skatteministeriet. Derfor skal vi holde fast i – og udvide – ordningen, mener brancheorganisationen Håndværksrådet.
Boligjobordningen og mængden af sort arbejde hænger sammen, viser ny undersøgelse af den svenske boligjobordning. Så meget, at 13 procent af det indberettede håndværksarbejde i Sverige ville være blevet udført sort, hvis ikke det havde været for den svenske udgave af ordningen.
Undersøgelsen viser, hvor vigtig ordningen er – både i Sverige og Danmark – mener brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, Håndværksrådet:
”Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at boligjobordningen som det eneste initiativ har en dokumenteret positiv effekt på sort arbejde indenfor håndværk. Derfor vil det være vanvittigt at skære ned på boligjobordningen inden for håndværk”, siger Kristian Brændstrup Bech, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.
Læs også: Håndværksrådet: Håndværkerfradraget bør udvides
Evalueringen af det svenske håndværkerfradrag er foretaget af Skatteministeriet, og den viser blandt andet, at en af de største effekter af ordningen ses inden for service. Her ville 20 procent af det indberettede arbejde have været sort, hvis det ikke var for fradraget. Derfor mener Håndværksrådet også, at det er vigtigt at bevare og udvide ordningen:
”Vi taler om en ordning, der flytter mange, mange millioner kroner fra sort til hvidt arbejde. Penge der så kan beskattes fremfor at ende ubeskåret i baglommen på dem, der arbejder sort. Men vi støtter, at man udvider ordningen efter svenske forbillede med en større økonomisk ramme til både håndværk og service”, siger Kristian Brændstrup Bech.
Læs Skatteministeriets rapport over undersøgelsen her.
-CHM