Indeklima-installationens ABC

Dansk Ventilationsforening barsler med en lille praktisk håndbog med tips til korrekt installation af indeklimaudstyr. Baggrunden er en serie fejlrapporter fra eksisterende installationer og en markedsudvikling i fuld galop.

Alle, der har med tekniske installationer at gøre, ved, hvad en kontraventil er, men hvad er det nu, en anemostat er for en størrelse, og hvordan installerer man den korrekt? Dette og andre praktiske spørgsmål vil man nemt og hurtigt kunne finde svar på i den lille håndbog til indeklimainstallatører og –montører, som vi i Dansk Ventilationsforening netop har taget de første spadestik til.

Læs også: Ventilationsbranchen har brug for et samtalekøkken

En app til inderlommen
Håndbogen har længe stået højt på foreningens ønskeliste, og på det seneste medlemsmøde i starten af september var der fuld opbakning til at gå i gang. Bogen - som vil udkomme elektronisk som en app og muligvis også på tryk - er tænkt som en praktisk ABC med overskuelige tips og vejledning til komponenterne og samspillet af disse i en indeklimainstallation. Et lille opslagsværk, montøren og installatøren altid har på sig, så han i situationen kan tjekke, hvad han skal være opmærksom på, når han står med en komponent i hånden.

Forståelige fejl
Inputtene til håndbogen kommer fra producenterne og tager udgangspunkt i en række fejlrapporter, der viser, hvor det oftest går galt med indeklimainstallationer. Det kan være komponenter, der er vendt forkert, som fx reguleringsventiler, der er sat omvendt ind i kanaler, eller brandspjæld, der er sat omvendt i luftretningen. Det kan også være manglende forbindelse af kablerne til styringen af indeklimaet – en fejl som ofte forekommer.

Det er vigtigt at understrege, at fejlene ikke skyldes sjusk, men ganske enkelt opstår, fordi rutinerne og erfaringsgrundlaget med indeklimainstallationer endnu ikke er så udbredt i branchen. Det er helt forståeligt, for så mange indeklimainstallationer er der heller ikke gennemført, men det kommer nu.

Klæder branchen på
Som branche skal vi være bedst muligt klædt på til at håndtere den stigende efterspørgsel. Selvom man har solid erfaring med traditionelt VVS-arbejde eller elinstallationer, er indeklimainstallationer komplekse og anderledes, for luft arter sig meget forskelligt fra vand og strøm. Luft kan komprimeres, det kan vand og el ikke.

Læs også: Ventilationsbranchen i front med smart returemballagesystem

Med håndbogen vil vi gerne tilbyde en lille hjælper til installatører og montører, så de kan udføre deres arbejde korrekt i takt med, at de opbygger deres egne erfaringer på indeklimaområdet. Bogen forventes at være klar i løbet af første halvår næste år.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus