IoT-sikkerhed kræver forståelse for teknik, forretning og organisation

Flere virksomheder ser sikkerhed som et afgørende parameter, når de kobler deres produkter til nettet. Det viser en ny undersøgelse fra Alexandra Instituttet. Men det kan være svært for virksomhederne at finde det rette niveau for IoT-sikkerheden uden en klar afdækning.

Virksomhederne ønsker at øge deres viden om IoT-sikkerhed, og savner en standard i forhold til IoT..

Virksomheder oplever, at IoT-sikkerhed spiller en central rolle for deres produkt og forretningsgrundlag. Det viser en ny undersøgelse, som Alexandra Instituttet har foretaget.

På baggrund af desk research og interviews med 27 danske virksomheder har de lavet en modenhedsanalyse af virksomhedernes arbejde med IoT-sikkerhed. Her ser de på de tekniske, organisatoriske og forretningsmæssige faktorer, der tilsammen er afgørende for sikkerheden i virksomhedernes IoT-produkter.

Men fordi der ikke findes en afdækning af, hvordan udfordringerne omkring IoT-sikkerhed håndteres i danske virksomheder, er det svært for virksomhederne at finde det rette niveau for IoT-sikkerheden, som de har behov for.

Frygt for at blive hacket

Undersøgelsen fra Alexandra Instituttet fastlægger, at virksomhederne oplever, at IoT-sikkerhed spiller en central rolle for deres produkt. Men for at virksomhederne kan sælge deres funktioner og produkter, skal de have overblik over IoT-sikkerheden.

Et andet punkt i undersøgelsen viser, at virksomhederne også ser en mulighed for positiv brandingværdi i sikkerhed. Dog fylder den negative brandingværdi mindst lige så meget hos virksomhederne. De nævner gentagne gange, at de er bange for, at det er deres produkter, der bliver hacket og misbrugt.

Læs også: IoT-løsning hjælper Skive Vand med at overvåge og registrere overløb

Fordelen ved at kunne styre tusindvis af enheder i stedet for for eksempel at servicere dem manuelt skal hele tiden holdes op imod risikoen for, at systemet hackes og udnyttes. Jo mere IoT fylder i forretningen, desto større risiko er der også for virksomheden. At udnytte forretningspotentialet kræver derfor, at man har risikostyringen på plads.

Netop derfor søger virksomhederne at øge deres viden om IoT-sikkerhed, og så savner de en standard i forhold til IoT.

Ansvaret ligger ikke kun i it-afdelingen

It-sikkerhed ligger typisk i it-afdelingen, men IoT-sikkerhed er en mere hybrid størrelse, som ofte går på tværs af de eksisterende organiseringer. Sikkerhed er aldrig absolut, og man skal som virksomhed tage stilling til, hvilke risici man kan leve med. Det skriver Alexandra Instituttet i en pressemeddelelse på baggrund af deres undersøgelse.

Der er stor forskel på, hvordan virksomhederne i praksis håndterer og placerer opgaven med IoT-sikkerhed. Hvor nogle søger at håndtere mest muligt internt, har andre tiltro til, at deres underleverandører har helt styr på sikkerheden, men flere mangler forudsætningerne for at indgå i en dialog om det. Hos de mere modne virksomheder skabes en organisering, hvor produktets sikkerhed udvikles og evalueres i løbet af udviklingsprocessen.

Læs også: Avancerede hackere bliver hyret af stater til at spionere virksomheder

”Det viser sig i undersøgelsen, at jo mere virksomhederne ved, des mere ved de også, hvad de ikke ved. Efterhånden som virksomhederne bliver mere modne, vil de derfor atter begynde at benytte sig af out- og insourcing for på den måde at sikre ekspertviden på særligt kritiske og komplekse områder”, skriver de i pressemeddelelsen.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus