Kan man opsige en medarbejder efter 120 dages fravær?

Få styr på, hvilken retspraksis der gælder for opsigelse i forbindelse med langvarigt sygefravær.

04.01.2016

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne , Installator.dk

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne. .

En virksomhed havde en administration til håndtering af almindeligt bogholderi.

Her havde en medarbejder været ansat som funktionær i syv år. I løbet af første halvår af 2015 havde vedkommende et omfattende sygefravær, som gav store driftsmæssige udfordringer i dagligdagen for vedkommendes kollegaer og ikke mindst for virksomheden.

Læs også: Skal medarbejdere orienteres om GPS i firmaets biler?

I efteråret 2015 konstaterede virksomheden en manglende ordretilgang og måtte i den forbindelse opsige flere medarbejdere, ligesom medarbejderen også blev opsagt. Medarbejderen havde et opsigelsesvarsel på fem måneder og skulle indtil videre arbejde i opsigelsesperioden. Men efter opsigelsen blev medarbejderen sygemeldt på ubestemt tid.

Da medarbejderen havde været syg i otte uger efter opsigelsen, valgte virksomheden at opsige medarbejderen med udgangspunkt i funktionærlovens 120-dages-regel. Det var aftalt i ansættelseskontrakten, at denne regel var gældende for ansættelsesforholdet.

Virksomheden meddelte i den forbindelse, at medarbejderen havde været syg i 127 dage indenfor 12 måneder, hvorfor det oprindelige opsigelsesvarsel på samlet fem måneder ikke længere var gældende, men at ansættelsesforholdet nu skulle afsluttes med en måneds varsel til en månedens udgang.

Medarbejderen ville ikke acceptere opsigelsen med udgangspunkt i 120-dages-reglen, da opsigelsen først var givet, da medarbejderen havde været syg i 127 dage. Medarbejderen hævdede derfor at have krav på løn i hele opsigelsesperioden på samlet fem måneder - samt godtgørelse grundet usaglig opsigelse. Virksomheden kontaktede derfor juridisk afdeling hos Arbejdsgiverne med henblik på rådgivning.

SVAR:
Virksomheden er som medlem af Arbejdsgiverne dækket af de kollektive overenskomster, som er indgået mellem arbejdsgiverorganisationen og de respektive fagforbund. Det er uden betydning hvorvidt medarbejdere er organiseret eller ej. Ligeledes gælder funktionærloven for ansættelsesforholdet uagtet overenskomster og funktionærens faglige tilhørsforhold.

Læs også: Kan en temperamentsfuld mellemleder bortvises?

Efter retspraksis kan virksomheden anvende 120-dages reglen, når funktionæren har været syg i mindst 120 dage, men opsigelsen skal ske indenfor perioden af 121 dages sygefravær og 129 og en halv dag indenfor en periode på 12 måneder.

Juridiske svar

Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.

Beskrivelsen af ovenstående retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.

Medarbejderen har således ikke ret i sin påstand om, at 120-dages-reglen ikke kan anvendes efter 127 sygedage. Opsigelsen er således gældende, og der er ingen godtgørelse til medarbejderen for usaglig opsigelse.

Men det var tæt på for virksomheden. Generelt råder Arbejdsgiverne virksomhederne til at holde sig indenfor perioden mellem 123 dages fravær og 125 dages fravær, så der er noget at give af.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup