Kvalitet afgør tennisklubs belysningsvalg
Ny kvalitetsbelysning giver spilleglæde i Hjørring Tennisklub samt besparelser på klubbens elregning.
I sommer fik Hjørring Tennisklub udskiftet belysningen i klubbens tennishal, og de nye belysningsarmaturer vækker stor tilfredshed i klubben, skriver tennis.dk.
Læs også: Lysarmatur består hård beskydning
”Vi havde nogle gamle armaturer, fra da hallen blev bygget. Set fra et økonomisk og et miljømæssigt aspekt var det ikke særlig brugbart længere. Kvaliteten af det lys, der var tilbage, var heller ikke optimal”, siger HC Hartmann-Nielsen, formand for Hjørring Tennisklub.
Den nordjyske tennisklub valgte en løsning fra belysningsvirksomheden Lite, der er anlægspartner hos Dansk Tennis Forbund.
”I modsætning til andre leverandører, som gav tilbud, var Lite meget tennisorienterede i deres beregninger med blænding og lysfald på hele banen, som er blevet optimeret. Hvor der tidligere var svagere belysning ved baglinjen, er der nu ensartet lys, og blændingsværdien er faldet gevaldigt”, siger HC Hartmann-Nielsen.
Lyset skal mere end at give besparelser
Hos Lite betyder lysets kvalitet lige så meget som en konkurrencedygtig pris.
”En besparelse på elregningen er ofte det, der står forrest, men alt for ofte er det Lites oplevelse, at der udelukkende fokuseres på den økonomiske besparelse. Således glemmer mange klubber, at lyset i en tennishal har en praktisk funktion, og krav der skal overholdes”, siger Morten Andersen, salgschef i Lite.
Når der er tale om lys til indendørs tennishaller, er det vigtigt, at lyset er stærkt nok samtidig med, at det giver en ensartet belysning uden at blænde for meget.
”Selvfølgelig er ønsket om nyt lys afstemt med den enkelte klub, da behovet for lys kan variere afhængig af, hvilket konkurrenceniveau den pågældende klub spiller på”, forklarer Morten Andersen.
Men uanset niveau er der naturligvis en økonomisk gevinst ved at udskifte gamle armaturer.
I Hjørring blev i alt 48 gamle armaturer, der tilsammen brugte 13,48 kW i timen, udskiftet til fordel for Lites armaturer, der har et samlet timeforbrug på 4,6 kWh. Det giver rundt regnet en besparelse på 20 kroner i timen, svarende til 8,88 kWh.
”Det er selvfølgelig tidligt at sige noget om økonomien. Men hvis bare 60-70 procent af de besparelser, som der er kalkuleret med, holder, så bliver det en stor gevinst. Det vil ikke tage mange år, før den investering er tjent hjem”, siger HC Hartmann-Nielsen.
Læs også: Noma vinder Den Danske Lyspris 2018
Hvis besparelsen holder, vil det tage tre år for tennisklubben at få det nye lys tjent ind igen.
- SDN