Lovende metoder til at fjerne pesticidrester i drikkevand
Efter fund af pesticidrester i en tredjedel af landets grundvandsboringer sidste år afprøves tre lovende filtermaterialer, der kan fjerne stofferne fra drikkevandet.
Fund af pesticidresterne DMS og DPC i en tredjedel af landets grundvandsboringer har de sidste år vakt bekymring hos de danske vandforsyninger.
Derfor skal et nyt projekt nu afprøve tre lovende filtermaterialer til at fjerne disse stoffer fra drikkevandet. Alle tre kandidater har i laboratoriet vist sig at være 95-100 procent effektive til at filtrere og fjerne disse pesticidrester i drikkevandet.
”Selvom vi er gode til at producere drikkevand af høj kvalitet i Danmark, udstiller problemet med DMS nogle indbyggede sårbarheder. Både de gængse kulfiltre og den udbredte fortynding af pesticid-påvirket grundvand med vand fra rene grundvandsboringer kommer til kort, når vi støder på pesticider med de egenskaber, som DMS har”, fortæller forretningsleder Sanin Musovic (ph.d.), der er leder af drikkevandslaboratoriet på Teknologisk Institut.
De tre løsninger bliver omdrejningspunktet for et nyt projekt, der finder sted i samarbejde mellem Teknologisk Institut, vandforsyningerne Frederiksberg Vand A/S og Hjørring Vandselskab A/S samt industriel partner Kemic Vandrens A/S.
DMS og DPC er nedbrydningsprodukter efter pesticider, der tidligere blev brugt til bekæmpelse af blandt andet svampevækst og ukrudt.
Fra pilotprojektet til implementering
I løbet af 2021 bliver de tre løsninger testet i pilotskala på vandværker i Hjørring og på Frederiksberg. Den eller de mest effektive løsninger skal herefter i 2022 implementeres i fuldskala i form af et mindre trykfilter, der skal monteres hos Frederiksberg Forsyning.
”Vi er nødt til at tænke ud af boksen med DMS, som er en af de mest vandopløselige molekyler, man har set. Det betyder, at den normale nødplan, hvor man filtrerer urenheder i vandet med aktivt kul, simpelthen ikke fungerer. Et aktivt kulfilter kan kun filtrere DMS i nogle få måneder, hvorefter kullet bliver mættet med DMS og skal skiftes ud. Det er en dyr og besværlig manøvre. Vi skal finde en løsning, der er både effektiv og økonomisk”, fortæller Sanin Musovic.
-CH