Luftskiftekrav slækket midt i corona-epidemi
Opdateret bygningsreglement slækker på krav til luftskifte, til trods for at sundhedsmyndighederne anbefaler netop det til virusbekæmpelse.
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne, slækker myndighederne nu på kravet til dokumenteret luftskifte. Det opdaterede bygningsreglement, der trådte i kraft ved årsskiftet, stiller kun krav til maksimal CO2-niveau, når lokalerne er i brug, mens kravet om luftskifte per person er suget helt ud af teksten, lyder det fra brancheorganisationen.
Det sker tilmed midt i en corona-epidemi, hvor skolebørnene netop er vendt tilbage til en hverdag med rekordhøje smittetal. Samtidig ser sundhedsmyndighederne effektivt luftskifte som et centralt våben i kamp mod smittespredning.
”Det er meget underligt, når man alle andre steder forsøger at bekæmpe smitte og sikre en god luftkvalitet”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
LÆS OGSÅ: Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?
Forebygger smitte
I Sundhedsstyrelsens egen rapport ”Forebyggelse mod smittespredning” bliver netop luftskifte specifikt nævnt som et værn mod smittespredning, når mange mennesker er sammen i små lokaler i lang tid ad gangen.
”Når aktiviteter afvikles indendørs, kan luftskifte nedbringe koncentrationen af dråber i luften og dermed have en supplerende effekt i forhold til at forebygge smittespredningen af ny coronavirus”, lyder det blandt andet fra rapporten.
Bolig- Planstyrelsen mener ikke, at der er slækket på kravene til luftskifte i skolerne. CO2-kravet er rigeligt til at fjerne forureninger fra både mennesker og bygningsmaterialer, lyder argumentationen fra styrelsen. Men selvom der stadig er krav om luftskifte i klasseværelserne på baggrund af CO2-niveauet, så er det slet ikke nok til at sikre, at luftkvaliteten er god nok, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Der er som udgangspunkt ikke luftskifte ud over grundluftskiftet, før grænseværdien på 1.000 ppm CO2 er nået. Det betyder at eleverne modtager undervisning i den dårligste tilladte indeluft. Tidligere var der et konstant luftskifte per person, selvom grænseværdien for CO2-niveauet ikke var nået”, siger Maria Rizzo.
CO2-målingerne kan registrere personbelastningen i lokalet, men de tager ikke højde for eksempelvis afgasning af materialer og luftkvaliteten i de timer, hvor klasseværelset ikke er i brug.
”Når elever og lærere har forladt lokalerne, så er der ingen krav om luftskifte, så mange af de kemiske stoffer og partikler i lokalet, er der også, når eleverne vender tilbage næste dag”, siger Maria Rizzo.
-AKJ