Må man opsige en tillidsrepræsentant?
Få advokatens råd i en sag om opsigelse af tillidsrepræsentanten i et VVS-firma.
En mellemstor VVS-virksomhed med 30 medarbejdere havde mistet en større VVS-opgave, hvor et boligselskab skulle have renoveret badeværelser i en boligejendom, men sprang fra på grund af manglende økonomi. Her var der tale om en renoveringsopgave, som var estimeret til en varighed på tre måneder og som ville beskæftige fire VVS-montører på fuldtid.
Desværre for virksomheden var det ikke muligt at flytte rundt på de nu ledige montører til andre arbejdsopgaver.
Virksomhedens ejer besluttede derfor at opsige de fire ledige montører. Ejeren var ikke bekendt med, at den ene af de fire opsagte medarbejdere var gyldig valgt tillidsrepræsentant.
Da tillidsrepræsentantens fagforbund blev bekendt med opsigelsen, protesterede det naturligvis over opsigelsen over for virksomheden.
Virksomheden kontaktede derfor sin advokat hos arbejdsgiverorganisationen Arbejdsgiverne og udbad sig juridisk bistand.
Advokaten blev oplyst om fakta i sagen og kunne på den baggrund rådgive virksomheden. Hvad var advokatens råd?
SVAR:
Opsigelse af en tillidsrepræsentant kan ikke gennemføres, uden der forinden har været afholdt et mæglingsmøde mellem virksomhedens arbejdsgiverorganisation og tillidsrepræsentantens fagforbund.
Læs også: Juridiske svar: Medarbejderen, der ikke dukkede op
Herudover skal der foreligge tvingende årsager, og forinden afvikles et mæglingsmøde på virksomheden, hvor det fastslås om de fornødne omstændigheder er til stede for en berettiget opsigelse.
Denne procedure er nøje beskrevet i overenskomsten og skal naturligvis følges for at undgå et overenskomstbrud og sikre, at der sker en berettiget opsigelse af den tillidsvalgte.
Grundtanken er her at sikre den tillidsvalgte en beskyttelse mod uberettigede afskedigelser, da vedkommende skal kunne konfrontere virksomhedens ledelse med de udfordringer, medarbejdere kan opleve i hverdagen.
”Afskediger en virksomhed en tillidsvalgt, hvorefter det findes uberettiget, skal der betales en godtgørelse på op til 52 ugers løn”.
Christian H. M. Mikaelsen, advokat i Arbejdsgiverne
Derfor er der denne naturlige beskyttelse, og en opsigelse begrundet i den tillidsvalgte stilling vil blive betragtet som en organisationsfjendtlig handling og udløse en ikke ubetydelig bod.
I den konkrete sag anbefalede advokaten, at opsigelsen straks blev tilbagekaldt over for tillidsrepræsentanten. Derved undgik virksomheden en sag om uberettiget opsigelse og overenskomstbrud for ikke at have fulgt overenskomstens procedure for mulig opsigelse af en tillidsrepræsentant og dermed sluttede den sag.
Afskediger en virksomhed en tillidsvalgt, hvorefter det findes uberettiget, skal der betales en godtgørelse på op til 52 ugers løn. I en nylig afgørelse fra Højesteret blev en opsagt tillidsrepræsentant tilkendt en godtgørelse på 1,3 millioner kroner for en uberettiget afskedigelse.