Medarbejder fyret - hvad med godtgørelse?
Timelønsoverenskomsten har forskellige krav til medarbejdernes anciennitet, før en opsagt medarbejder kan opnå ret til opsigelsesvarsel eller godtgørelse.
Juridiske svar
En produktionsvirksomhed inden for metalbranchen konstaterede i forsommeren 2015, at tilgangen af nye ordrer var stærkt vigende, hvorefter man besluttede at afskedige flere timelønnede produktionsmedarbejdere.
Opsigelserne blev gennemført med udgangspunkt i en række kriterier, der afgjorde, hvilke medarbejdere der bedst kunne undværes af virksomheden.
Blandt de opsagte medarbejdere var der to timelønnede medarbejdere, der på opsigelsestidspunktet havde henholdsvis fem et halvt og otte måneders anciennitet. De to medarbejdere, som var uorganiserede, mente, at de havde krav på en godtgørelse. Godtgørelsen var begrundet i, at opsigelsen var usaglig efter deres opfattelse. Hvordan skulle virksomheden vurdere situationen?
Læs også: Når medarbejderen driver konkurrerende virksomhed
Svar:
Det er uden betydning, om de timelønnede medarbejderne er organiserede eller ej. Virksomheden er overenskomstdækket som følge af sit medlemskab hos Arbejdsgiverne. Timelønsoverenskomsten gælder derfor umiddelbart for medarbejderne som også gælder i opsigelsessituationen.
Timelønsoverenskomsten har forskellige krav til medarbejdernes anciennitet, før der kan opnås retten til et opsigelsesvarsel eller godtgørelse til medarbejderen i forbindelse med en opsigelse afgivet over for medarbejderen.
Reglerne angående usaglig opsigelse findes derimod i Hovedaftalen mellem DA og LO, som også er en del af medarbejdernes rettigheder.
Efter timelønsoverenskomsten har den ene medarbejder ikke krav på et opsigelsesvarsel, idet vedkommende har mindre end seks måneders anciennitet, hvorimod den anden med mere end seks måneders anciennitet har krav på 14 dages opsigelsesvarsel.
Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?
Opsigelsen af begge medarbejdere forekommer sagligt begrundet i virksomhedens forhold, og eftersom ingen af dem har mere end ni måneders anciennitet på opsigelsestidspunktet, som hovedaftalen mellem DA og LO stiller krav om, har de ikke krav på en godtgørelse. Heller ikke hvis opsigelsen var usaglig.
Herudover vil der almindeligvis være krav om mindst tre års anciennitet før medarbejderen kan have krav på en almindelig overenskomstmæssig godtgørelse ved opsigelse begrundet i virksomhedens forhold.