Mekanisk ventilation i klasseværelser forbedrer elevers sundhed markant

Mekanisk ventilation i klasseværelser reducerer risikoen for luftbåren smitte som coronavirus med 80 procent sammenlignet med klasseværelser, der kun har naturlig ventilation. Det viser nyt italiensk forskningsprojekt gennemført i mere end 10.000 klasseværelser.

Flere landsdækkende undersøgelser viser, at ventilationen og dermed indeklimaet i danske skoler og institutioner ikke er tilstrækkeligt i forhold til gældende regler. Foto: Arkivfoto.

Vi går efteråret og vinteren i møde, hvor vi igen er mere indendørs og dermed udsat for smitte med blandt andet coronavirus. Et nyt forskningsprojekt giver os vigtig ny viden om, hvor effektiv ventilation er til at nedbringe smitterisikoen. 

Indeklima spiller nemlig en afgørende rolle i hverdagen på skoler. Tidligere undersøgelser viser, at børn løser opgaver 12 procent bedre og 2 procent mere korrekt, når tilførslen af udeluft er tilstrækkelig. Derfor er det ny italienske forskningsprojekt om indeklima, gennemført under coronapandemien, interessant for danske skoler og institutioner. For resultatet er soleklart: Mere frisk luft er lig med mindre smittefare. 

Dokumentation for, at frisk luft mindsker smittefare 

Det nye forskningsprojekt slår nu fast, præcis hvor meget indeklimaet i klasseværelser faktisk betyder for smittefare blandt skoleelever. Undersøgelsen er foretaget i Marche-regionen i perioden september 2021 til januar 2022 og omfatter mere end 10.000 klasseværelser, hvoraf 316 af dem havde mekanisk ventilation. I de italienske klasseværelser var der i gennemsnit 20 elever, og undersøgelsen viser, at jo mere frisk udeluft eleverne får, des mindre risiko har de for at blive smittet med en luftbåren virus som eksempelvis corona.  

LÆS OGSÅ: Aldrig har der været så mange penge at spare ved at bruge strømmen på de billigste tidspunkter

Et markant resultat fra undersøgelsen er, at i de klasseværelser der havde mekanisk ventilation - altså et anlæg med indblæsningsenheder, der udskifter den "brugte" luft i rummet med frisk luft - faldt risikoen for at få en coronainfektion med 80 procent sammenlignet med klasseværelser, der kun havde naturlig ventilation – altså ventilation, der sker ved, at man åbner vinduer og døre. Og lige så interessant er det, at forskningsprojektet viser, at hvis man øgede tilførslen af frisk udeluft yderligere, så faldt risikoen endnu mere. 

Dansk indeklimaforsker: Vi bør lytte til ny italiensk forskning 

Realdania har spurgt Jørn Toftum fra Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU, hvordan resultaterne fra det italienske studie er relevante for Danmark – for det mener han bestemt, de er: 

”Det er første gang, der er lavet et så omfattende studie af mekanisk ventilations indflydelse på udbredelsen af coronasmitte i klasseværelser – altså et studie, hvor man følger en stor gruppe mennesker over en periode.  Det italienske studie betyder, at vi nu har vigtig forskningsbaseret viden om, hvor stor en rolle ventilation betyder for smitteudbredelsen”, siger Jørn Toftum og understreger dermed, at vi i Danmark bør lytte til den nye viden.

LÆS OGSÅ: Ny aftale samler Norden om klimadokumentation af byggevarer

Ligesom i Italien får de danske skoler, der udelukkende er naturligt ventileret, ikke nok frisk luft ind i klasselokalerne – af den simple årsag, at vinduer og døre ikke bliver åbnet, når det er koldt udenfor. Og, som Jørn Toftum siger, også fordi mange skolebygninger kun har vinduer og døre i den ene side af klasselokalerne, og det giver det, man kalder ensidig ventilation. For at få tilstrækkelig med frisk luft ved naturlig ventilation, skal der være det, man i fagsprog kalder tværventilation, hvor der kan åbnes ud til i begge ender af lokalet.  

”Mange skoler er ikke bygget til at lave tværventilation, og om vinteren bliver det også for koldt at lufte ud, uanset om klasseværelset har ensidig eller tværventilation. Derfor må ordentlig ventilation tilvejebringes på andre måder, eksempelvis med et ventilationsanlæg", siger Jørn Toftum. 

LÆS OGSÅ: Caverion opkøber CS electric A/S

Han fortæller også, at tusinder af elever bidrog til at indsamle data til forskere, da Masseeksperimentet i 2021 havde indeklima som fokus. Her blev indeklimaet i generel forstand sat under lup med deltagelse af 709 danske klasser fordelt på 234 grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark. Undersøgelsen viste for første gang i meget stor skala, at den dårlige luftkvalitet påvirker både elevernes trivsel og koncentrationsevne. Grænseværdien for CO2 blev overskredet i halvdelen af klasserne. 

”Den dårlige luftkvalitet skyldes tætsiddende mennesker i lokaler med utilstrækkelig ventilation – naturlig eller mekanisk”, siger Jørn Toftum. 

Flere landsdækkende undersøgelser viser, at ventilationen og dermed indeklimaet i danske skoler og institutioner ikke er tilstrækkeligt i forhold til gældende regler. Med det nye italienske studie har landets kommuner og skoler endnu et godt argument for at gøre rammerne for vores børns trivsel og læring bedre. 

-AKJ

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning