17.11.2016  |  VENTILATION  |  Indeklima

Mikroventilation fra Inventilate

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mikroventilation sikrer godt indeklima og høj brugerkomfort i lejligheder, leverandør Inventilate

Mikroventilation sikrer godt indeklima og høj brugerkomfort i lejligheder

Inden Hasseris Boligselskab gik i gang med en omfattende renovering af lejlighederne i Grønnegården, installerede de det rørløse ventilationssystem MicroVent i en enkelt lejlighed. Og da prøveperioden udløb, bad beboerne selv om at få ventilationen tændt igen. 

Mange af de etageboliger, der blev bygget i 1960’erne og 70’erne, har nu brug for gennemgribende renovering og energioptimering. Mekanisk ventilation med varmegenvinding er ifølge BR15 et krav, når denne type boliger renoveres, og det kan give arkitekter og bygherrer mange grå hår. Det er nemlig både dyrt og besværligt at installere traditionel, rørført ventilation i eksisterende lejligheder. 
Det ved man hos Hasseris Boligselskab, som i løbet af de seneste år har gennemført en omfattende modernisering af deres afdeling Grønnegården i Hasseris. Inden projektet gik i gang, overvejede man flere forskellige ventilationsløsninger.
”Løsningen med et centralt ventilationsanlæg omfatter trækning af rigtige mange ventilationskanaler, og løsningen med decentrale ventilationsaggregater optager plads i lejlighederne, ligesom al service skal ske inde i lejlighederne,” pointerede ingeniør Leo Helmer fra Kærsgaard & Andersen A/S, som er totalrådgiver på projektet. 

Ventilation uden støj og træk
Hasseris Boligselskab valgte derfor i stedet at teste det rørløse mikroventilationssystem MicroVent i en af boligforeningens lejligheder. 

”MicroVent-enhederne er relativt billige at etablere anlægsmæssigt, og varmegenvindingsgraden er forbavsende stor, så længe emhætte ikke kører forceret. Betænkelighederne med MicroVent-enhederne var, om de var tilstrækkelig støjsvage – især ved montage i et soveværelse – og dels om man kunne stole på fabrikantens forsikringer om, at de ikke gav trækgener,” udtalte Leo Helmer i forbindelse med prøveopsætningen. 

MicroVent, som har en varmegenvinding på 85 procent, blev installeret i stuen og soveværelset og kørte i tre uger, hvorefter ventilationen blev slukket, for at kunne måle forskellen med og uden ventilation. Det fik dog lejlighedens beboere til at bede om at få ventilationen startet igen. 
”Vi mener, at den bedste ventilation er den, der høres, ses og mærkes mindst muligt. Derfor er vi rigtig glade for, at beboerne kunne mærke en positiv forskel på indeklimaet helt uden at være generet af ventilationen,” siger Kim Friis Vedøe, bygningskonstruktør og salgschef i InVentilate, der udvikler og producerer MicroVent. 

Billig i anlæg og drift
Da MicroVent havde kørt i lejligheden i et år, besøgte Leo Helmer igen beboerne. Familien kunne fortælle, at de hverken havde oplevet støjgener eller træk – ikke engang i blæsevejr – og at ventilationen om sommeren havde kølet lejligheden ned på en behagelig måde.
”Datteren havde heller ikke oplevet trækgener, selvom hendes seng stod lige nedenunder MicroVent-enheden,” siger Leo Helmer, som dermed kunne give beboernes anbefaling videre: 
”Beboerne mente generelt, at ventilationssystemet virkede udmærket, og at man sagtens kunne anvende systemet i den kommende renovering.”
Fordi MicroVent installeres uden rør er anlægsprisen 50 procent billigere end for central rørført ventilation. Desuden bruger MicroVent 85 procent mindre energi, fordi luften kun skal flyttes meget kort. Både ved renovering og nybyggeri giver MicroVent derfor mærkbare besparelser på både anlægs- og driftsbudgettet. 
I løbet af 2015-16 er MicroVent blevet installeret i 135 lejligheder i Grønnegården.

Se flere referencer og cases på www.inventilate.dk

Billedet er fra KAAI 

Denne artikel er en del af temaet Tema: Ventilation & indeklima

Mere fra InVentilate

InVentilate

www.inventilate.com

InVentilate udvikler og leverer decentrale mikroventilationsanlæg til den danske og europæiske byggebranche. InVentilate har udviklet det klimavenlige og energibesparende ventilationssystem MicroVent, som er diskret rørløs ventilation til kontorer, skoler, daginstitutioner og boliger.På grund af sit rørløse design bruger MicroVent 85 % mindre energi og er derfor langt billigere i anlæg og dri…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere