30.11.2015  |  EL  |  Belysning

Nedfaldne blade ødelægger LED-lys til 280.000 kroner

Størstedelen af de 300 LED-lys, som Aarhus Kommune til en pris af 280.000 kroner har fået installeret i asfalten på to cykelstier, er ødelagt på grund af nedfaldne blade.

De fleste af de 300 LED-lys, som i 2011 blev installeret i asfalten på to cykelstier i Aarhus, er gået ud og skal nu udskiftes, skriver aarhusportalen.dk.

Læs også: Aarhus sikrer gadebelysning mod lynnedslag

Årsagen er, at LED-lysenes genopladelige solcelledrevne batterier svulmer op og går i stykker, når de om efteråret bliver dækket af blade og derfor ikke bliver genopladet af solens stråler.   

”Det viser sig, at batterierne skal aflades og oplades ofte, ellers bobler de op og går ud. Hvis blade eller skidt dækker for solcellerne, kan de ikke lade op, og det betyder, at vi skal være gode til at feje derude, hvilket er en ret bekosteligt affære”, siger Pablo Celis, projektleder for Aarhus Cykelby, til aarhusportalen.dk.

Aarhus Kommune fik i 2011 virksomheden, Geveko ITS, der på sin hjemmeside beskriver sig selv som ”en projektvirksomhed, som udvikler og sælger intelligente løsninger til vejmarkering”, til at installere LED-lysene, der kostede kommunen 280.000 kroner.

Først et lille års tid efter installationen var foretaget, blev Aarhus Kommune bekendt med, at anden generations LED-lysene stadig havde og har sine begrænsninger. Direktør i Geveko ITS, Bruno Hansen, forklarer problemstillingen:    

”Når et batteri aflades helt, bliver batteriet tre-fire gange så tykt. Og så går lyset dødt. Den første generation gik i stykker, hvis bare en lille del af solcellen var tildækket. Det er løst med anden generation. Men det er stadig umuligt at bruge solcelleteknologi, hvis man ikke holder solcellerne nogenlunde fri for blade og grus”, siger han til aarhusportalen.dk.

Det vil ifølge Pablo Celis koste kommunen 60.000 kroner at udskifte lysene med den samme anden generations teknologi. Og på trods af, at problemet vil være det samme til næste efterår, hvis ikke cykelstierne bliver fejet, er det alligevel en mulighed, som kommunen overvejer, da LED-belysningen betragtes som et forsøg.   

Læs også: Når lysene tændes i Parken

Dog skal LED-lysenes levetid minimum være tre-fire år, før kommunen ifølge Pablo Celis vil investere i teknologien på andre strækninger.      

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere