24.05.2022  |  EL  |  Virksomhedsdrift

Nyt partnerskab vil forebygge indbrud og tyveri af værktøj i byggebranchen

Alt for mange håndværkere udsættes i dag for indbrud og tyveri af dyrebart værktøj. Denne udfordring ønsker engrosvirksomheden Carl Ras og sikkerhedsekspert-virksomheden Unisecure Nordic sammen at forebygge gennem DNA-mærkning af kundernes værktøj.

44 procent af bygge- og anlægsvirksomheder har oplevet indbrud fra en varevogn eller tyveri på byggepladsen. Det viser en undersøgelse lavet af Dagens Byggeri fra 2021.

Sammen ønsker Carl Ras og Unisecure Nordic i Kvistgård nu at opretholde sikkerheden om håndværkernes værktøj, så det bliver bøvlet at begå indbrud og tyveri af værktøj.

Det sker gennem Unisecure Nordics DNA-mærkning; en løsning, der kan påføres med en usynlig SelectaDNA væske på alt værktøj, der kun kan ses med UV-lys, og et mærkat med en stregkode, som politiet kan aflæse og slå op i en database fra mere end 40 lande. Bliver man som håndværker udsat for indbrud og tyveri af værktøj, kan politiet identificere og spore værktøjets ejer og gerningsstedet.

Med DNA-mærkningen kan politiet dermed bevise, hvis værktøjet er blevet stjålet, og tyvene kan herefter blive afkrævet en forklaring.

LÆS OGSÅ: Stærk lærlingestart på 2022

Carl Ras DNA-mærker værktøjet for kunder

DNA-mærkningens produkter sælges nu hos Carl Ras i alle engrosvirksomhedens 19 butikker, og Carl Ras kan som de første på markedet også tilbyde at DNA-mærke værktøjet for kunderne.

”Indbrud og tyveri af værktøj er et kæmpe problem i vores branche lige nu. Som en af branchens største værktøjsleverandører og specialister ønsker vi at tage ansvar for sikkerheden af kundernes værktøj, og igennem samarbejde med Unisecure Nordic sørge for, at deres fremtidsleverancer er mærket. Vi vil hjælpe kunderne med at passe godt på det værktøj, de køber hos os, så det får en længere levetid”, fortæller salgschef i Carl Ras, Henrik Bækgaard, og tilføjer:

”Som landsdækkende engrosvirksomhed har vi samtidig infrastrukturen til at tilbyde servicen. Når vi har afmærket værktøjet, registrerer vi det i databasen, hvorefter vi leverer det til kundernes ønskede lokationer.”

Direktør for Unisecure Nordic, Henrik Olsen, påpeger, at alt for få håndværkere i dag får DNA-mærket deres dyre værktøj, inden uheldet er ude.

LÆS OGSÅ: Knauf går forrest med nye EPD’ere

Han er derfor positiv over, at Carl Ras fremover kan servicere kunderne med DNA-mærkningen, så kunderne slipper for selv at bøvle med det:

”Mange håndværkere har ikke tiden til selv at sikre alt deres værktøj med DNA-mærkningen, eller også glemmer de at gøre det, når de løbende køber nye produkter. Men hvis værktøjet stjæles uden DNA-mærkning, kan politiet ikke registrere de stjålne genstande i systemet og finde frem til ejeren. Uden beviser kan tyvene dermed beholde det hele uden at blive opdaget,” fortæller Henrik Olsen, der igennem mange år har specialiseret sig i at spore stjålet værktøj og maskiner. Han tilføjer:

”Størstedelen af dem, der på nuværende tidspunkt får DNA-mærket deres værktøj, er håndværkere, der har prøvet at blive udsat for indbrud og tyveri af værktøj. Først efter indbruddet oplever de det store værdiskab og omkostningerne, der kan være utrolig dyre. Sidste år kunne Dagens Byggeri for eksempel fortælle, at indbrud på byggepladser på landsplan kostede deres medlemmer op mod 500-600 mio. kr. om året.”

Lav risiko for indbrud og tyveri af DNA-mærket værktøj

Statistikken viser ifølge Henrik Olsen derimod, at DNA-mærkningen reducerer risikoen for indbrud og tyveri med op mod 83 %:

”Flere tusinde kunder, som har DNA-mærket deres værktøj, har efterfølgende ikke har haft et eneste indbrudsforsøg, da det bliver mere risikabelt og farligt for tyvene at stjæle værktøj. Når det er DNA-mærket, så ved vi samtidig fra det kriminelle miljø, at det bliver uinteressant for dem at sælge det videre. Er der lige pludselig høj risiko for at blive fanget, og lavt udbytte i svindlen, så er det ikke længere interessant for dem. Det er den effekt, vores samarbejde med Carl Ras skal sikre”, fortæller han.

Han påpeger videre, at tyvene efterhånden har et godt kendskab til DNA-mærkningen af værktøj:

”Står der to varebiler, hvoraf den ene har et skilt om, at ejendelene er beskyttet med DNA-mærkning, så er der størst sandsynlighed for, at tyven vælger at stjæle fra den anden bil, hvor politiet ikke nødvendigvis kan finde dem. For de ved, at politiet med stor sandsynlighed finder frem til dem, hvis værktøjet er DNA-mærket.”

LÆS OGSÅ: CR Electric udvider mod øst

Særligt gavnligt for håndværkere i byggebranchen

DNA-mærkningen er igennem mange år blevet brugt blandt private og virksomheder i eksempelvis kommuner, hoteller, supermarkeder, kontormiljøer og er i dag særligt relevant for byggebranchen:

”Indbrud i det private hjem er generelt faldet, efter covid-19, hvor mange har været mere hjemme. Det har til gengæld medført større aktivitet på indbrud og tyveri i varebiler og på byggepladser”, fortæller Henrik Olsen og tilføjer:

”Det er første gang, vi slår os sammen med en partner i byggebranchen om denne sikkerhedsløsning. Timingen til det er god nu, da produkterne i dag er anerkendt fra landets politikredse. Sammen med Carl Ras forventer vi derfor at kunne ramme en bred skare af håndværkere i byggebranchen.”

LÆS OGSÅ: Bravida vinder stor teknikentreprise for AGC Biologics A/S

Unisecure Nordic har ifølge Henrik Olsen allerede har fået mange positive tilbagemeldinger på DNA-mærkningen fra håndværkere:

”Vi hører både fra store entreprenører og de helt små håndværksmestre, at det i sidste ende har vist sig at være en billigere måde at sikre sig på. Selvom det koster penge at mærke det, så er det en langt billigere pris sammenlignet med de omkostninger, det kan medføre, hvis det bliver stjålet”, tilføjer han.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere