Samarbejder om millionstor fjernvarmerenovering
Siemens og Brøndum er så tilfredse med hinanden efter en renovering af fjernvarmenettet på Roskilde Universitet til 12 millioner kroner, at de nu fortsætter samarbejdet ved andre store byggerier.
Et vellykket fjernvarmesamarbejde har fået Siemens og VVS- og ventilationsentreprenøren Brøndum til at fortsætte de fælles opgaver på andre store byggepladser. I efteråret afsluttede de to virksomheder en renovering af fjernvarmeanlægget på Roskilde Universitet og nu fortsætter de to med andre renoveringsprojekter med tocifrede millionbudgetter.
Salgsdirektør for energi hos Siemens, Lars Nielsen, forklarer valget af Brøndum med entreprenørens fornemmelse for energirenoveringer.
”Det offentlige har ingen penge til energiforbedringer, så den største succes med sådan et ESCO-projekt er, at det bliver betalt med energibesparelsen”.
Lars Nielsen, salgsdirektør for energi hos Siemens
”Det har noget med holdning at gøre. Vi leder efter samarbejdsparter, der tænker energi og har fundet Brøndum, der laver rigtig meget arbejde for os”, siger han.
De to samarbejdsparter har svært ved at sætte ord på problemer i RUC-byggeriet. Bortset fra justering af nogle CTS-målere og kalenderkoordinering af adgang til byggepladsen, har byggeriet ifølge de to ikke givet andet besvær end det forventelige på et byggeri til 12 millioner kroner. Projektet har kostet i alt 70 millioner kroner. I første omgang har Siemens haft udgifterne, som Roskilde Universitet afdrager efterhånden som det reducerede varmeforbrug giver besparelser. Projektet er det hidtil største ESCO-projekt, der er gennemført i staten, hvor Siemens garanterer 1,5 millioner kWh årlige energibesparelser svarende til fire millioner kroner om året eller 27 procent af deres samlede energiforbrug og en reduktion af udledningen af drivhusgasser med 1.200 tons årligt. Tilbagebetalingstiden forventes at være 12 år.
”Det offentlige har ingen penge til energiforbedringer, så den største succes med sådan et ESCO-projekt er, at det bliver betalt med energibesparelsen”, siger Lars Nielsen.
Læs også: Dankalk og Løgstør Fjernvarmeværk udnytter overskudsvarme
Marked for fjernvarmerenovering
Der er international interesse for den danske fjernvarmerenovering, der skal sænke varmeforbruget med ganske store mængder. Ifølge Folketingets energispareaftale skal fjernvarmeselskaberne reducere det samlede varmeforbrug hos deres kunder over en femårig periode frem til 2020, svarende til forbruget hos mere end 160.000 husstande. Alene forsyningsselskabet i Roskilde skal få sine kunder til at bruge for 14 millioner kroner mindre energi i 2016. Bygherrerådgiveren Rambøll, der har lavet beregningerne for renoveringen af Roskilde Universitet, rejste i starten af maj til USA for at vise Danmarks evner inden for energirenovering af fjernvarmenet sammen med eksportfremmeforeningen Danish Board of District Heating.
Roskilde Universitet ligger som en landsby med 33 bygninger, 8.000 studerende og 1.000 ansatte spredt over en masse bygninger knyttet sammen med to kilometer fjernvarmerør. Renoveringen har taget godt to år indtil ibrugtagningen i efteråret 2016. Besparelserne kommer blandt andet med de nye fjernvarmerør. De gamle lækkede ti kubikmeter varmt vand hver uge, som var dyrt at genopfylde. Desuden er der en besparelse i at flytte målerafregningen fra en fælles central. Så bliver varmetabet fra fjernvarmeværket frem til de 36 decentrale målere en udgift for forsyningsselskabet. Resten af besparelsen kommer fra den løbende måleraflæsning, der både bliver overvåget af driftsafdelingen på Roskilde Universitet samt hos Siemens’ kontrolcentral i Ballerup.
”Vi har forsøgt os med overvågning i Brøndum, men måtte opgive det og indse, at andre såsom Siemens var bedre end os til det, da det var for langhåret en opgave, vi ikke var klædt på til at løse”, siger Per Eriksen, projektleder hos Brøndum.
Lavpraktisk samarbejde om stort projekt
Det store byggeri har stillet en masse praktiske udfordringer, hvor gravearbejdet måtte slutte klokken 9 om morgenen, så de ansatte og studerende kunne komme frem til arbejde og forelæsninger. Desuden har der været en masse koordinering på skrivebordsniveau suppleret med dag-til-dag information, hvor smedene løbende har orienteret RUC’s driftsafdeling om, hvornår der blev slukket for varmen i de enkelte bygninger. Det har forebygget de frustrationer, der ville være opstået, hvis bygningen bliver kold.
”Det har hjulpet os meget i det daglige arbejde, at smedene kunne give besked om, hvor langt de var nået. Det er en del nemmere at tale med en enkelt kontaktperson hos RUC, end når vi renoverer et boligbyggeri med 600 lejligheder”, siger Per Eriksen.
De gode resultater motiverer til at arbejde videre på andre projekter og tage endnu en omgang sammen på byggepladsen. Samarbejdet fortsætter videre til andre store renoveringsprojekter af både fjernvarme og ventilation på Bispebjerg Hospital i København samt Regionshospitalet Viborg, hver til en værdi af tocifrede millionbeløb
”Efter RUC talte vi om, at vi gerne ville have Brøndum med til Viborg, så Brøndum er da de første, vi tænker på, når der er en stor opgave”, siger Lars Nielsen.
Læs også: Hofor: Forbrugere glemmer at skrue ned for varmeanlægget
Per Eriksen forventer, at der kommer flere samarbejder med Siemens i fremtiden, uanset om det gælder fjernvarme eller ventilation. For tiden dukker der mange forespørgsler op fra bygherrer, der vil have et tilbud på et byggeri. Så må Brøndum afvise at bruge tid på en beregning. Interessen for et nyt projekt er klart større, når det er Siemens, der ringer.
”Man får ikke noget forærende, men det sker, at vi bliver taget med af Siemens til flere interessante projekter, hvor der ikke er nogen tvivl om, at vi siger ’ja tak’ til opgaven”, siger Per Eriksen.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Varmeanlæg & køling