25.04.2019  |  EL  |  El-materiel

Sikkerhedsstyrelsen: Kun ét ud af 41 el-produkter levede op til alle krav

40 ud af 41 installationsdåser, fatninger og lysdæmpere fejlede, da Sikkerhedsstyrelsen for nyligt udførte en kontrol. Der blev blandt andet kigget på, om produkterne var korrekt mærket.

Sikkerhedsstyrelsen udtog for nyligt 41 el-produkter i kategorierne installationsdåser, fatninger og lysdæmpere fra webshops, men kun ét produkt levede op til alle krav.

Læs også: Mange campingpladser har farlige elinstallationer

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Der er helt klare krav i lavspændingsdirektivet om, at fabrikantens navn og adresse skal fremgå af produkterne. Der skal også medfølge en brugsvejledning, produktet skal være CE-mærket og der skal foreligge en overensstemmelseserklæring på produkterne. Vi må konstatere, at næsten alle produkter i indsatsen fejlede på et eller flere punkter”, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose.

I nogle tilfælde havde fabrikanten ikke vedlagt en installationsvejledning ved produktet. I andre tilfælde skyldtes den manglende installationsvejledning, at grossister og forhandlere købte større partier hjem med flere produkter i pakningen, som efterfølgende blev solgt i løssalg. Her overså grossister og forhandlere, at de samtidig er forpligtet til at vedlægge en kopi af den installationsvejledning, som fabrikanten havde lagt i flerstykspakningerne.

Installationsdåser klarede sig dårligst
Alle 21 Installationsdåser manglede fabrikantadresse og klarede sig dermed dårligst i testen. Derudover manglede 20 af produkterne brugsvejledning, og fire var ikke CE-mærkede.

Læs også: Sikkerhedsstyrelsen: Vær særligt opmærksom på LED-belysning

I nogle tilfælde bliver der dispenseret for kravet om mærkning, hvis der ikke er plads til eksempelvis fabrikantens navn og adresse direkte på produktet. Det er eksempelvis ofte tilfældet med fatninger. Men i så fald er der krav om, at navn og adresse fremgår af pakningen. I testen fejlede 12 ud af 13 fatninger.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere