Smarte installationer er meget mere end klimaregulering
Intelligente bygningsinstallationer har aldrig før været billigere og mere spækkede med muligheder. Men entreprenører, bygherrer, ejere og andre interessenter kender ofte ikke til potentialet for at optimere anvendelsen af plads, tid og mødelokaler. Derfor bliver de tids- og energisparende løsninger ofte ikke installeret.
It-virksomheden Ateas norske afdeling i Stavanger har valgt at satse stort på smarte bygningsinstallationer i det nye kontorlandskab. For eksempel registrerer sensorer automatisk antallet af personer i hvert mødelokale og deler informationen med andre systemer, såsom ventilation og varmestyring, så indeklimaet til enhver tid er optimalt. Hvis mødelokalet ikke længere er i brug, registreres det i Outlook, og mødelokalet frigives til næste møde.
Læs også: Teknologisk Institut: Installatørerne er bagud med digitalisering
Samtidig tilpasser lyset i fællesarealer sig automatisk menneskets døgnrytme – og hver medarbejder kan på sin egen arbejdsplads justere sit personlige arbejdslys optimalt. Via lyset kan en app guide brugere rundt i bygningen og eksempelvis vise den hurtigste vej til et mødelokale eller kantinen.
Løsningen indeholder også en helt ny måde at koble sig på internettet, kaldet li-fi. Nyskabelsen er baseret på lysimpulser og kræver blot, at brugeren har en særlig USB-dongle, der kan kommunikere via lys samt li-fi- armaturer.
Lysimpulserne er usynlige for det menneskelige øje, og metoden har den fordel, at kun folk i bygningen kan logge på – hvilket blandt andet gør teknologien særligt velegnet på steder, hvor man af fortrolighedshensyn ikke ønsker at anvende de radiobølger, som traditionel wi-fi er baseret på.
Ikke kun energibesparelser
Løsningen er leveret af Signify (tidl. Philips Lighting) og skal blandt andet tjene som en demonstration af, hvad det ypperste indenfor intelligente bygningsinstallationer egentlig kan. For kendskabet til denne slags løsninger er stadig begrænset.
Der er en efterspørgsel efter denne type løsninger, men det på den anden side også et marked, der for mange stadig er relativt ukendt.
Anders Runemalm, nordisk marketing manager hos Signify
”Der er en efterspørgsel efter denne type løsninger, men det på den anden side også et marked, der for mange stadig er relativt ukendt. Vi har derfor en opgave foran os med at oplyse om muligheder og – ikke mindst – om komforten og besparelsen i intelligente bygningsinstallationer”, siger Anders Runemalm, nordisk marketing manager hos Signify.
”For selv om mange er bekendte med de potentielle energibesparelser i intelligente bygninger, så er der også andre og store besparelser at hente”, bemærker han.
Eksempelvis bruger medarbejdere i større kontorbygninger dagligt op mod et kvarter på at finde et ledigt mødelokale – og alene ved at skære ned på dét tidsforbrug kan der meget hurtigt være en fornuftig businesscase i at installere intelligente løsninger.
Intelligent bygningsstyring leveres som en pakkeløsning
”Langt de fleste opfatter intelligente installationer som noget med klima- og energistyring, men de kan meget mere. Derfor har vi i Signify opbygget en række vertikale løsninger under navnet Interact, som er målrettet specifikke områder og opgaver”, forklarer Anders Runemalm.
Der er eksempelvis Interact-løsninger til hoteller, kontorbygninger, industri og udendørs bymiljøer. Fordelen ved de vertikale løsninger er, at det hele leveres samlet i armaturer, som er enkle at installere. Samlede løsninger gør desuden, at prisen er markant lavere, end hvis man installerer hver enkelt feature for sig. Der skal kun trækkes et kabel, og løsningen dimensioneres, designes og programmeres inden opsætningen til hvert enkelt byggeri eller virksomhed.
”Disse løsninger er ikke længere kun luksus for de få. Teknologierne og de samlede pakker gør, at eksempelvis vores Interact-serier er på vej til at blive mainstream-produkter”, siger Anders Runemalm.
Han påpeger desuden, at datakommunikationen i de moderne systemer foregår over åbne standarder, hvilket gør yderligere integration nem og tilgængelig for mange parter.
Ejendomsejere og -brugere kender ikke til mulighederne
Signify har foretaget en undersøgelse af markedets kendskab til intelligente bygningsinstallationer i perioden fra november 2018 til februar 2019. Undersøgelsen bygger på 55 interviews med store virksomheder i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
68 procent af de adspurgte danske virksomheder svarer ganske vist, at de allerede har implementeret smarte funktioner i deres kontorbyggerier. Men det fremgår også, at dette primært dækker over funktioner, som relaterer sig til regulering af rumtemperatur. Således svarer 50 procent af de danske virksomheder i undersøgelsen, at de har HVAC-funktioner i kontorbyggeriet, mens 25 procent svarer, at de har en form for sensorer i bygningen.
Smart overvågning skaber plads til flere
”Dog er der langt fra at kunne hæve og sænke temperaturen i et kontor til de muligheder og funktionaliteter, de nyeste teknologier åbner op for. Deloittes hovedkontor, The Edge i Amsterdam, et godt eksempel på, hvor meget fleksibilitet, tidsoptimering og vidensdeling på tværs af bygningen kan bidrage til. Her har man blandt opnået at gøre plads til 1/3 flere medarbejdere ved løbende at overvåge og fordele pladsen intelligent”, siger Anders Runemalm.
Læs også: Intelligente installationer skal sikres mod hackerangreb
Signify har også interviewet 43 ledende bygningsudviklere og -udlejere i nordiske lande, og her peger tallene i samme retning. 65 procent af disse har ikke en strategi for at gøre deres bygninger smartere, og de fremhæver primært energibesparende løsninger (25 procent) og investeringer i interiør (23 procent), når de bliver spurgt til fremtidige investeringer i bygningerne.