Spildevand kan levere grøn varme til 300.000 parcelhuse
Den danske vandsektor skal være klimaneutral i 2030, blandt andet ved hjælp af spildevand og en justering af afgiften på overskudsvarme. Men det er ikke noget, sektoren kan klare alene.
Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi præsenterede for nylig sine anbefalinger for regeringen ved en pressekonference med deltagelse af blandt andet miljøminister Lea Wermelin (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Læs også: Elektrikernes bidrag til klimakampen er ekspertviden
Anbefalingerne rummer visioner for hver af partnerskabets tre indsatsområder – og visionen for den danske vandsektor er at blive 100 procent energi- og klimaneutral i 2030, skriver DI Business.
Partnerskabets næstformand Lars Schrøder, som også er administrerende direktør i vandselskabet Aarhus Vand, har været med til at udforme klimapartnerskabets anbefalinger for vandsektoren.
”Vi har regnet på det, og hvis vi får mulighed for at sætte varmepumper på afløbene fra alle rensningsanlæg i Danmark, så vil vi kunne levere varme til 300.000 parcelhuse”, siger han til DI Business.
Derfor er en justering af afgiften på overskudsvarme et af de vigtigste punkter på listen over anbefalinger fra vandsektoren.
Opbakning fra Christiansborg er nødvendig
En række andre klimavenlige tiltag har dog allerede vist sig rentable – og ifølge klimapartnerskabets anbefalinger skal de tages i brug mange flere steder i landet.
”I Aarhus har vi for eksempel Marselisborg Renseanlæg. Det er ikke noget nyt anlæg, men alligevel står vi i dag med et anlæg, der producerer dobbelt så meget energi, som det forbruger. Det har vi opnået ved hjælp af en lang række energioptimeringer af blandt andet anlæggets pumper og ved at udvinde biogas af slammet fra spildevandet”, fortæller Lars Schrøder.
Der er altså mange store gevinster ved at arbejde systematisk med både energioptimering og energiproduktion i den danske vandsektor. Men det er ikke noget sektoren kan klare alene, understreger Lars Schrøder overfor DI Business.
Læs også: Regeringen og installationsbranchen går sammen om konkret klimaarbejde
”Det er en forudsætning, at vandsektoren bliver samlet i nogle større enheder, som kan gøre de her tiltag rentable. Og den proces kan vi ikke gennemføre uden lovgivningsmæssig opbakning fra Christiansborg”, siger han og understreger, at der skal investeres yderligere i forskning og udvikling for at kunne gennemføre resten af den omfattende omstilling, som vandsektoren skal igennem.
- SMF