Spildevand kan levere grøn varme til 300.000 parcelhuse

Den danske vandsektor skal være klimaneutral i 2030, blandt andet ved hjælp af spildevand og en justering af afgiften på overskudsvarme. Men det er ikke noget, sektoren kan klare alene.

En justering af afgiften på overskudsvarme er et af de vigtigste punkter på listen over anbefalinger fra vandsektoren. Arkivfoto..

Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi præsenterede for nylig sine anbefalinger for regeringen ved en pressekonference med deltagelse af blandt andet miljøminister Lea Wermelin (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). 

Læs også: Elektrikernes bidrag til klimakampen er ekspertviden

Anbefalingerne rummer visioner for hver af partnerskabets tre indsatsområder – og visionen for den danske vandsektor er at blive 100 procent energi- og klimaneutral i 2030, skriver DI Business. 

Partnerskabets næstformand Lars Schrøder, som også er administrerende direktør i vandselskabet Aarhus Vand, har været med til at udforme klimapartnerskabets anbefalinger for vandsektoren.

”Vi har regnet på det, og hvis vi får mulighed for at sætte varmepumper på afløbene fra alle rensningsanlæg i Danmark, så vil vi kunne levere varme til 300.000 parcelhuse”, siger han til DI Business. 

Derfor er en justering af afgiften på overskudsvarme et af de vigtigste punkter på listen over anbefalinger fra vandsektoren.

Opbakning fra Christiansborg er nødvendig
En række andre klimavenlige tiltag har dog allerede vist sig rentable – og ifølge klimapartnerskabets anbefalinger skal de tages i brug mange flere steder i landet.

”I Aarhus har vi for eksempel Marselisborg Renseanlæg. Det er ikke noget nyt anlæg, men alligevel står vi i dag med et anlæg, der producerer dobbelt så meget energi, som det forbruger. Det har vi opnået ved hjælp af en lang række energioptimeringer af blandt andet anlæggets pumper og ved at udvinde biogas af slammet fra spildevandet”, fortæller Lars Schrøder.

Der er altså mange store gevinster ved at arbejde systematisk med både energioptimering og energiproduktion i den danske vandsektor. Men det er ikke noget sektoren kan klare alene, understreger Lars Schrøder overfor DI Business. 

Læs også: Regeringen og installationsbranchen går sammen om konkret klimaarbejde

”Det er en forudsætning, at vandsektoren bliver samlet i nogle større enheder, som kan gøre de her tiltag rentable. Og den proces kan vi ikke gennemføre uden lovgivningsmæssig opbakning fra Christiansborg”, siger han og understreger, at der skal investeres yderligere i forskning og udvikling for at kunne gennemføre resten af den omfattende omstilling, som vandsektoren skal igennem.

- SMF

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

24.02.2025Installator.dk

Bødskov: Bæredygtighedsrapportering skal skæres markant

24.02.2025Installator.dk

SMVdanmark´s direktør er ikke i tvivl: Bureaukratiet er – fortsat - den største udfordring

24.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen overtager Teknikgruppen A/S

24.02.2025TOTO

Sponseret

TOTO er spændende - og en god forretning

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleanlæg – fra design til aflevering

Deltag i en interessant og effektiv kursusdag, hvor vi sætter fokus på både arkitektur, teknik, aflevering, økonomi og jura.

Dato

04.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup