Strålevarme forbedrer indeklima og medarbejdertrivsel

Indeklima og medarbejdertrivsel er i stigende grad kommet i fokus på industriarbejdspladserne rundt i Danmark. Strålevarme er ofte det rigtige valg for store industribygninger, fordi det giver en mere direkte varme, der både er energibesparende og skaber et bedre arbejdsmiljø for virksomhedens ansatte.

Hos Maskinfabrikken Nordmark i Sæby har Neotherm leveret specialdesignede strålevarmepaneler, der givet et bedre indeklima og solid energibesparelse. Foto: Neotherm..

Med strålevarme udløses varmen først i det øjeblik, det rammer et projekterende objekt, det kan være mennesker, inventar, vægge etc., og disse emner vil derefter projektere varmen videre igen.

Et stråleanlæg virker ved, at det kun opvarmer rumluften indirekte, dermed bliver temperaturforskellen mellem gulv og loft mindre end ved konventionelle opvarmningsformer som eksempelvis kaloriferer, der beror sig på at cirkulere varm luft.

”Kort fortalt fungerer strålevarmen præcis ligesom solens stråler – står du direkte under solens stråler på en ellers kold februardag, kan du tydeligt mærke varmen, men lige så snart solen går bag en sky, bliver der igen koldt – strålevarme opvarmer nemlig genstande og legemer og ikke luften omkring. Derfor føler man varmen fra solen, men når varmekilden forsvinder, vil luften omkring ikke være opvarmet, og derfor bliver det igen koldt”, siger Henrik Rohde, produktionschef for stråle- og industri-varme hos Neotherm.

Nøjagtig varmeregulering øger trivslen
Strålevarme er især populært, fordi det kan styres præcist og give en jævn varmefordeling i hele rummet fra gulv til loft, der føles naturlig og behagelig.

Om Neotherm

Neotherm er en førende dansk virksomhed inden for byggebranchen, som leverandør af varme- og installationstekniske løsninger. Virksomheden er privatejet og blev etableret i 1978 med hovedsæde i Frederikssund. Neotherms vision er at levere professionelle og progressive løsninger, der giver kunderne energioptimerende indeklimaløsninger.

For at virke optimalt skal strålevarmepanelet være forsvarligt isoleret på bagsiden, så strålerne kun rettes ned mod de elementer, der er vigtige at få opvarmet og ikke mod loftkonstruktionen. På den måde kan det lade sig gøre at holde temperaturen i hele rummet med en spændingskurve på omkring to grader.

”Fordi strålevarme primært opvarmer de enkelte emner i stedet for luften, vil varmen ikke forsvinde i samme grad ved åbning af porte eller ende oppe under loftet, som man ser ved mere konventionelle luftopvarmningsformer. Det har selvfølgelig også en betydning, hvor god bygningen er til at akkumulere strålevarmen. Ved optimale forhold vil temperaturforskellen mellem gulv og loft blive væsentlig mindre og strålevarmen føles typisk to grader varmere end almindelig luftvarme. Det giver både øget komfort uden træk og støj og gør også strålevarmen meget økonomisk i drift”, siger Henrik Rohde.

Store driftsbesparelser med strålevarme
”Hos Maskinfabrikken Nordmark i Sæby leverede vi specialdesignede strålevarmepaneler, der både har betydet et væsentligt bedre indeklima og en enormt stor energibesparelse”, uddyber Henrik Rohde.

Med strålevarme nedsættes luftforandringer, træk og dermed energiomkostningerne. For virksomheder der konverterer til strålevarme fra mere traditionelle luftopvarmningssystemer, vil der typisk være driftsbesparelser på 20-35 procent, afhængig af nuværende opvarmningsform, bygningens isoleringsevne og bygningens højde.

”Selvom strålevarmepaneler er mest efterspurgte til store haller og industribygninger, kan de sagtens sættes op i mindre rum”, fortæller Henrik Rohde, produktionschef for stråle- og industri-varme hos Neotherm. .

Fra energibesparelse til støjreduktion og komfort
Hos Neotherm leverer man strålevarmepaneler i fem typer, der er tilpasset forskellige rumbehov. Nogle paneler egner sig bedre til mindre rum som kontormiljøer med lavt til loftet, hvor andre paneler er tilpasset store rum som haller og industribygninger med meget højt til loftet. Jo højere der er til loftet, des større besparelse vil der være i varmeomkostninger. Derfor er det også mest populært med strålevarme til store haller og industribygninger.

”Selvom strålevarmepaneler er mest efterspurgte til store haller og industribygninger, kan de sagtens sættes op i mindre rum, som vi for eksempel har gjort i Brønshøj Skoles nye faglokaler. Her ønskede man at nedsætte varmeforbruget, når rummene stod tomme, og nedsætte de støjgener, der kan opstå gennem ventilationen ved traditionel luftopvarmning. Det er særligt støjgener og komfort, der er motivationen for at bruge strålevarme til mindre rum”, siger Henrik Rohde.

Strålevarmeboom i nybyggeri
Selvom Henrik Rohde har arbejdet med strålevarme i over 20 år, mener han ikke, at den store interesse skyldes en særlig udvikling inden for strålevarmeteknologien, men nærmere at efterspørgslen skyldes et mere udbredt kendskab samt en stigende interesse i relation til nye byggerier.

”I de seneste par år har det virkelig taget til med strålepanelerne, og jeg tror ikke, at der bygges en ny sportshal i dag, uden der bliver opsat strålevarme”.

Henrik Rohde, produktionschef hos Neotherm

”I de seneste par år har det virkelig taget til med strålepanelerne, og jeg tror ikke, at der bygges en ny sportshal i dag, uden der bliver opsat strålevarme”, siger Henrik Rohde.

Stigningen af strålevarmeinstallationer kan derfor skyldes, at der bygges mere nyt med fokus på energibesparelse og indeklima. Hos Neotherm kan det også mærkes på mængden af opgaver, der kommer ind.

”Vi har nok i omegnen af ti projekter om ugen, så man rykker hurtigt fra et projekt til det næste. I øjeblikket opsættes der paneler i et lager til Color Line, og vi har lige fået en bestilling ind til Aalborg Lufthavns nye hangar, det er også et ret spændende projekt, som jeg glæder mig til at skulle i gang med”, siger Henrik Rohde.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Ventilation 2019

Relateret indhold

28.01.2025Genvex

Sponseret

Derfor bør du vælge et Combi-anlæg til dit projektbyggeri

28.01.2025Geovent

Sponseret

Geovent A/S introducerer en ny mobil udsugningsenhed - GeoGo Black W3!

24.01.2025Genvex

Sponseret

Sådan styrer du dit ventilationsanlæg med et Optima-display

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus