Tænketank presser på for investeringer i erhvervsuddannelser

Der er rekordlav ledighed blandt faglærte. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Samme analyse viser også, at der allerede nu er brug for flere faglærte, og tænketanken opfordrer derfor regeringen til at fremrykke sine planlagte investeringer i erhvervsuddannelserne.

En ny analyse viser, at ledigheden blandt faglærte kun var på 2,1 procent i 2022. Det er rekordlavt. Foto: Arbejdernes Erhvervsråd..

Regeringen har planlagt at investere 900 millioner kroner i erhvervsuddannelserne frem mod 2030, men en ny analyse får Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til at opfordre regeringen til indfase pengene hurtigere. Den nye analyse viser, at ledigheden blandt faglærte kun var på 2,1 procent i 2022. Det er rekordlavt.
Analysen er udarbejdet på baggrund af data fra Danmarks Statistik, og ledighedsprocenten har aldrig være så lav i de 15 dataår. Den hidtidige rekord blev sat lige op til finanskrisen i 2008, hvor 2,2 procent af de faglærte var ledige. Ingen andre grupper på arbejdsmarkedet havde lige så lav ledighed som de faglærte i 2022, og ingen andre grupper er i nærheden af at sætte rekord.


”Vores arbejdsmarked står med en kæmpeudfordring. Vi ved fra tidligere fremskrivninger, at der kommer til at mangle omkring 100.000 faglærte i 2030, men de nye tal viser, at der allerede nu er tegn på mangel på faglært arbejdskraft. Det giver risiko for flaskehalse på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne allerede nu kan mærke manglen på faglærte”, siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.


”Ledigheden blandt faglærte er virkelig lav, og det kalder på politisk handling. For få unge vælger at tage en erhvervsuddannelse. Det betyder, at det for eksempel bliver svært at sikre kvalitet i velfærden, når der bliver mangel på social- og sundhedsmedarbejdere, og det bliver svært at gennemføre den grønne omstilling uden tilstrækkeligt med faglærte med tekniske kompetencer”, siger Emilie Agner Damm.


Erhvervsuddannelserne har længe kæmpet med dalende elevtal, og det har medført besparelser og nedskæringer på uddannelsesstederne. En tidligere analyse viser, at erhvervsuddannelserne har mistet i alt 1,8 milliarder kroner i de årlige budgetter siden 2010. Det svarer til hver fjerde krone af erhvervsuddannelsernes samlede budgetter i 2010.


”Hvis erhvervsuddannelserne skal fremstå som et attraktivt uddannelsesvalg, der kan tiltrække flere elever, både unge og voksne ufaglærte, er der brug for nogle saltvandsindsprøjtninger. Regeringen har derfor fat i den lange ende, når den vil investere i erhvervsuddannelserne”, siger Emilie Agner Damm.


I juni indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om en reform af universitetsuddannelserne, hvori der blev udmøntet midler til erhvervsuddannelserne, og i forbindelse med sit finanslovsforslag for 2024 foreslår regeringen at tilføre erhvervsuddannelserne yderligere midler.
Samlet foreslår regeringen at tilføre erhvervsuddannelserne 300 millioner kroner i 2024, stigende til 700 millioner kroner i 2025, 800 millioner kroner i 2026 og 900 millioner kroner årligt fra 2030.


”De 900 millioner kroner, som regeringen vil investere i erhvervsuddannelser fra 2030, er den rigtige medicin, men vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er hurtigt nok, at pengene kommer ud og arbejder på erhvervsskolerne. Allerede nu har vi brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, så vi opfordrer regeringen til at fremrykke den fulde indfasning”, siger Emilie Agner Damm.

Læs også: Danskerne støtter praktisk spor til alle i folkeskolen

Sammenlignet med andre uddannelsesgrupper har faglærte den laveste ledighed. Analysen viser, at personer med en mellemlang videregående uddannelse med 2,7 procent havde den næstlaveste ledighedsprocent, mens akademikerne havde den højeste ledighedsprocent med 3,6 procent.

Analysen viser også, at faglærte har en lav ledighedsprocent på tværs af aldersgrupper, når man sammenligner med andre uddannelsesgrupper.
For eksempel var ledighedsprocenten blandt faglærte 25-29-årige 3,1 procent i 2022, mens samme aldersgruppe blandt akademikerne var på 7,6 procent. Blandt de ældre akademikere er ledigheden lavere, men den når aldrig ned under de faglærtes ledighedsprocent.


”Man kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet, når man har færdiggjort sin erhvervsuddannelse, og tallene viser, at den lave ledighed blandt faglærte er gennemgående for deres arbejdsliv. Faktisk er det først i seniorårene, at akademikerne indhenter de faglærte”, siger Emilie Agner Damm.


- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

02.07.2024Installator.dk

Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme

01.07.2024Installator.dk

Norlys opruster med erhvervsdirektør i energiforretningen

01.07.2024RIB Software

Sponseret

Byd velkommen til vores første IKT-leder uddannelse, som afholdes på engelsk!

01.07.2024Installator.dk

Norlys opruster med erhvervsdirektør i energiforretningen

28.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Sådan gennemfører du en aflevering af D&V-data til tiden

28.06.2024Installator.dk

Strøm og fjernvarme blev grønnere sidste år

27.06.2024Installator.dk

Nedsættelse af generationsskifte-skatten glæder SMVdanmark

26.06.2024Installator.dk

Installatørpanelet om digital bogføring der er et lovkrav fra mandag

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle