Vandfrie urinaler tager markedsandele
De vandfrie urinaler er populære som aldrig før. Det estimeres, at de i dag udgør et sted mellem 60 og 90 procent af markedet for urinaler, og det på trods af, at de er noget dyrere end deres vandbaserede konkurrenter.
Vandfrie urinaler er de seneste år blevet et udbredt alternativ til de vandbaserede løsninger. Det skyldes først og fremmest kundernes ønske om at spare vand og kunne fremvise pæne tal på de grønne regnskaber. De vandfrie urinaler har dog også en række andre fordele, som på flere parametre gør dem overlegne.
Hos Duravit, der blandt andet har et samarbejde med Philippe Starck og andre kendte designere, oplever man en stor efterspørgsel på de helt vandfrie løsninger.
Læs også: Urinalsystemer med opgradering
Fordele ved vandfrie urinaler
Udover den noget enklere opsætning sparer man vand og dermed også vandafledningsafgiften, som afhængig af kommune er på mellem 2.500 til 4.000 kroner per år. Dernæst er fordelene:
- Enkel vedligeholdelse
- Ingen hygiejnemæssige problemer takket være smarte membraner
- Mange designmæssige muligheder
- Billig drift
”Vi anbefaler de helt vandfrie og helt kemikaliefrie urinaler til steder, hvor der er et stor flow af personer. Her kan det klart svare sig med vandløse urinaler, og vedligeholdelsen samt rengøring er minimal. Takket være en gummimembran, der virker som ventil og vandlås, er lugtgenerne minimale, og rengøringen kan foregå med rent vand, hvis det sker regelmæssigt”, siger Orla Lund, salgsassistent hos Duravit i Danmark.
En fordel ved de helt vandfrie modeller er, at de er nemme at sætte op. Der kræves ikke vandtilførsel, og ikke sensor til aktivering af skyl og dermed heller ikke en autoriseret installatør, selvom det anbefales til tilslutning af afløb.
Orla Lund peger også på, at afløbene bliver vedligeholdelsesfrie, fordi der ikke skylles med kalkholdigt vand, der har en tendens til at stoppe afløb på urinaler sammen med de såkaldte urinsten.
”Desuden er der miljøspørgsmålet. Spærreolie, som bliver brugt i mange vandfrie urinaler, kan være farlig for miljøet, og ved forkert brug kan det udgøre en stor driftsudgift”, siger han.
Vandfrie urinaler med automatisk rengøring
Hos leverandøren Geberit har man en lidt anden tilgang og anbefaler vandfrie urinaler med et minimalt indbygget skyl til regelmæssig rengøring.
På den måde sparer man den manuelle arbejdsgang med rengøring, og urinalet bliver næsten helt vedligeholdelsesfrit.
”Af hygiejnehensyn er der en olieblanding i mange af vores urinaler. Det er en god løsning, men ved forkert rengøring kommer man nemt til at skylle olien ud. Så skal man påfylde ny olie, og dermed er der mere arbejde. Desuden er olien ikke helt optimal i forhold til miljøet. Den oplagte løsning for mange kunder er, at de vandfrie urinaler har vandtilslutning, som automatisk rengør eksempelvis en gang om dagen”, siger produktchef hos Geberit, Niels Overgård.
På den måde forbruger urinalet noget vand, men mindre end de helt vandfrie bruger ved en manuel rengøring.
Vandløse urinaler fylder 125 år
I 1894 præsenterede virksomheden Ernst i Schweiz verdens første alternativ til det vandskyllende urinal med vandlås. Det var et vandfrit urinal med en lugtlås bestående af beholder med en spærrevæske med en specifik vægt, der er lettere end vand. Systemet eksisterer stadig i dag og markedsføres blandt andet i Schweiz og Tyskland. De vandfrie urinaler var dog stort set ukendte i Danmark indtil slutningen af 1990´erne.
Som alternativ til den oliebaserede lås har Geberit også en løsning baseret på gummimembranen.
Det sikrer både en miljøvenlig og billig drift af de vandfrie urinaler, da man undgår at skylle den dyre og forurenende olie ud.
”Gummimembranen er konstrueret, så man får fint gennemløb uden alle lugtgenerne, og den kan nemt vaskes med vand”, siger Niels Overgård.
Læs også: Geberit redesigner betjeningsplader
Hos Geberit har de vandfrie urinaler stået for op til 90 procent af salget af urinaler, og det er primært større byggerier som eksempelvis hoteller, der vælger vandfrie løsninger.