Ventilationsbranchen: Mindre fokus på vedvarende energi
Det koster mindre at halvere energiforbruget i det eksisterende byggeri end at etablere en vindmøllepark, viser nye beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut og DTU. Derfor undrer det Dansk Ventilation, at vedvarende energi er politikernes hovedfokus.
Brancheforeningen Dansk Ventilation vil have politikerne til at fokusere mere på at skabe energibesparelser frem for udbygningen af vedvarende energi.
Statens Byggeforskningsinstitut og DTU har nemlig netop beregnet, at energiforbruget i eksisterende bygninger kan sænkes med 30 procent ved hjælp af traditionelle tiltag som isolering, termostatstyring af radiatorer og lysregulering. Kobler man ventilation med varmegenindvinding i halen på disse energioptimeringstiltag, kan energiforbruget i boligerne sænkes yderligere 17 procent, så man når op på en samlet besparelse på 47 procent. Altså er næsten en halvering af energiforbruget inden for rækkevidde. Og prisen for gennemførelsen er lavere end prisen for en af de vindmølleparker, politikerne har på tegnebrættet.
Læs også: Tema: Ventilation og indeklima
Derfor undrer det Dansk Ventilation, at vindmøllerne fortsat står øverst på politikernes prioriteringsliste.
Undgå tab af komfort
Den vedvarende energi er blevet et politisk mantra. Man har sat et mål om, at hele energiforsyningen i Danmark skal komme fra vedvarende energi i 2050, og så kører man for fuld skrue i det spor, koste hvad det vil. Men vedvarende energi er jo bare en anden måde at få elektricitet i vores ledninger på. Vi mener, det er langt mere fornuftigt at fokusere indsatsen på at nedbringe energiforbruget uden tab af komfort. Gør man det, og opretholder det niveau af vedvarende energi, vi har i dag, så stiger den procentuelle andel af vedvarende energi, hvilket er en politisk ambition, argumenterer Johnny Øland, der er formand for Dansk Ventilation.
Et ventilationsanlæg med varmegenindvending genanvender op til 90 procent af den varme luft.