Virksomheden flytter 50 km hvad med medarbejderne?
Når en virksomhed skifter adresse, kan det være en væsentlig ændring, som skal adviseres med en medarbejders individuelle varsel.
En mindre dansk VVS-virksomhed havde købt nye lokaler, der infrastrukturmæssigt lå bedre, og virksomheden ville derfor flytte 50 km længere nord på. Virksomheden henvendte sig til Arbejdsgiverne med et spørgsmål om hvorvidt, der var formkrav forbundet med varslingen af den nye virksomhedsadresse, nu da nogle medarbejdere ville få væsentligt længere på arbejde?
Virksomheden var medlem af brancheforeningen Arbejdsgiverne, og ansættelsesforholdene var således omfattet af overenskomst. Timelønsoverenskomsten er indgået mellem Arbejdsgiverne og Dansk Metal, Blik & Rørarbejderforbundet samt 3F.
Svar fra Arbejdsgiverne:
Ændring af medarbejdernes ansættelsesvilkår er en direkte følge af virksomhedens ledelsesret, men vilkårsændringer kan være undergivet begrænsninger eller en decideret forhandlingspligt mellem virksomheden og medarbejderne.
Det klare udgangspunkt er dog, at virksomheden godt kan ændre medarbejdernes ansættelsesvilkår, hvis ændringerne er saglige. Ændringer skal gennemføres forskelligt, afhængigt af hvilke vilkår, der skal ændres, og afhængigt af om overenskomsterne fastsætter en bestemt måde at foretage ændringer på.
<p>Virksomheden skal være meget opmærksom på, at medarbejdere kan betragte en større, væsentlig ændring som en opsigelse.</p>
Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne
Virksomheden skal varsle væsentlige ændringer med et varsel, der i længde svarer til medarbejderens individuelle opsigelsesvarsel. Mindre ændringer kan gennemføres fra dag til dag, men ofte kan det anbefales at varsle mindre ændringer i god tid, så medarbejderne kan indrette sig på den nye situation.
?Læs også: Skal medarbejdere orienteres om GPS i firmaets biler?
Virksomheden skal være meget opmærksom på, at medarbejdere kan betragte en større, væsentlig ændring som en opsigelse. Hvis medarbejderen ikke vil acceptere ændringerne, kan han eller hun vælge at betragte varslingen som en opsigelse fra virksomhedens side. Virksomheden bør derfor ved varslingen anmode medarbejderen om at tilkendegive, hvorvidt ændringen kan tiltrædes. Fratræder medarbejderen sin stilling, skal dette behandles som en ordinær opsigelse. Hvis en væsentlig ændring af vilkårene ikke er sagligt begrundet, kan medarbejderen få tilkendt en godtgørelse for usaglig opsigelse.
Juridiske svar
Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af ovenstående retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
I nogle tilfælde skal varsling af ændringer håndteres på en bestemt måde. For eksempel kan der være forskel på varsling af ændringer over for funktionærer og ikke-funktionærer. Og overenskomsterne kan indeholde særlige regler.
Ændringen af virksomhedens adresse og mødested er i dette konkrete tilfælde (50 km) en væsentlig ændring, som skal varsles med medarbejderens individuelle varsel. Dette skal gøres skriftligt. Såfremt medarbejderen ikke ønsker den nye mødeadresse, kan varslingen betragtes som en opsigelse.