Virksomheder efterspørger grøn køling

Danske virksomheder vil have miljørigtig køling, der både fører til energibesparelser og en grønnere profil. Det har medført en øget efterspørgsel på naturlige kølemidler og installationer, der sammenkører el, køling og ventilation.

CO2-kølingen i supermarkederne er meget mere miljøvenlig end før i tiden, hvor næsten alle anlæggene kørte på syntetiske kølemidler. Foto: Eurammon..

Efterspørgselen på miljørigtig køling er stigende i øjeblikket, fordi mange virksomheder i dag ønsker at skabe en grøn profil ved at nedbringe energiforbruget. Det vurderer Christian Heerup, der er faglig leder for køleteknik ved Teknologisk Institut.

”Energiforbrug og C02-udledning er en vigtig faktor i mange virksomheder i dag, hvor flere satser mere på en grøn og miljørigtig virksomhedsprofil. Og da køling i mange virksomheder udgør en væsentlig del af energiforbruget, er det et godt sted at starte,” siger Christian Heerup.

Ifølge Heerup er det dog ikke kun virksomhedernes grønne ambitioner, der er skyld i stigningen i efterspørgselen. En lovændring fra 2007, der satte et maksimum på mængden af syntetisk kølemiddelfyldning i hvert anlæg, har også været med til at sætte skub i salget af naturlige kølemidler, som vandkøleanlæg og CO2-anlæg.

Mere arbejde i vente
De nye miljøkrav og virksomhedernes øgede miljøfokus har, ifølge Christian Heerup, skæppet godt i pengekasserne hos de installatører, der har formået, at bevare ’det kølige overblik’ og omstille forretningen. Han mener dog ikke, at ”festen” er slut endnu.

”Jeg tror på, at der kommer mere vækst inden for naturlige kølemidler. Der har allerede været en del, men vi har ikke set toppen af isbjerget nu. Der er en stigende interesse fra virksomheder, der ønsker en grønnere profil. De fokuserer ganske enkelt mere på miljørigtige tiltag, og dermed forholder de sig mere kritisk til virksomhedens energiforbrug og CO2-udledning,” siger Christian Heerup og understreger:

”Mange virksomheder vælger at lave energiinvesteringer på eksisterende køleanlæg, hvilket er det bedste miljøtiltag, som man kan lave, for der er mange flere gamle anlæg, end der er nye. Den eksisterende masse af køleanlæg er rigtig stor, og der er mange muligheder for at energioptimere, så det vil give en dobbelt miljøeffekt.”

Fremtiden er at samle energiforbrug
Finn Kaarsberg, der er regionschef i Lindpro, oplever også virksomhedernes stigende miljøbevidsthed.

”Virksomhederne er generelt fokuserede på det samlede energiforbrug, og derfor vælger de ikke bare miljøvenlig køling, de kombinerer kølingen med el og ventilation i et samlet system, der er let at overskue. På den måde kan virksomhederne spare penge og samtidig optimere den grønne profil,” forklarer Finn Kaarsberg.

Dén løsning er uden tvivl fremtiden, mener Finn Kaarsberg.

- LRI

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup