Behovsstyret belysning betaler sig

Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, fortæller om forskellige former for belysning, og hvilke muligheder det giver for energibesparelser. Og der er mange penge at hente på den konto.

”Behovsstyret belysning med dæmpningsfunktion giver store besparelser på bundlinjen,” siger Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, som selv til dagligt sidder i et kontorlandskab med zoneopdelt belysning. Foto: Morten Sinding-Jensen .

Når man taler om energibesparelser, tænker mange straks på varme og ventilation, men der er også store besparelser at hente på belysningsområdet. Installatør Horisont har talt med Lasse Rossil, overmontør i SIF Gruppen, Herlev.

For ham er belysning et spændende område med mange forskellige løsningsmuligheder, som hele tiden flere og i takt med den teknologiske udvikling. Der er dog mange forhold at tage i betragtning, inden man træffer den endelige beslutning om, hvilken belysningsform man ønsker sig.

”Kunderne lægger typisk vægt på to ting, nemlig energibesparelser og komfort. Det er disse to parametre, der er grundlæggende i valget af belysning, selvom adfærden hos brugerne også bør have indflydelse på den valgte løsning,” siger Lasse Rossil.

Økonomien er en barriere
SIF deltager i både renoveringer og nybyggeri, hvor der ofte i renoveringssammenhæng etableres low tech-løsninger, mens de dyre, forkromede løsninger normalt er forbeholdt nybyggeri.

Bevægelsesmeldere og dæmpning

  • SIF Gruppen har erfaring fra en lang række forskellige belysningsprojekter. På et større dansk institut har virksomheden etableret belysning i P-kælderen og lignende mørke rum.
  • I P-kælderen var der 700 lysstofrør, der stort set brændte hele døgnet. SIF foreslog en løsning med zoneopdelt belysning kombineret med bevægelsesstyring/pirmeldere og dæmpningsfunktion.
  • Denne funktion betyder, at der i dagtimerne uden brugere kun er ti procent lys, der ved bevægelse stiger i styrke til 80 procent af den maksimale belysningsstyrke, der er sat som driftsniveauet og naturligvis lever op til lux-kravene.

”Det hænger naturligvis sammen med, at det kan være kostbart at etablere de dyre løsninger i et renoveringsprojekt frem for i et nybyggeri med nem adgang til montering. Her vil det estimerede besparelsespotentiale naturligvis blive holdt op mod etableringsomkostningerne,” siger Lasse Rossil, som peger på, at økonomien i etableringsfasen generelt er en væsentlig barriere i forhold til at etablere den mest energieffektive løsning.

”Det er ikke kun etableringsomkostningerne, der spiller ind. Jo mere teknisk avanceret løsning (for eksempel med mange pir), der vælges, jo flere potentielle driftsudgifter er der, for der er jo mere, der kan gå i stykker,” siger overmontøren med et smil.

Er SIF Gruppen med på nybyggerier, forsøger man at påvirke projektets belysningsløsning, således at man kan skabe størst mulige energibesparelser uden dog at gå på kompromis med komforten.

”Vores primære fokus er at skabe den bedste belysningsløsning for kunden og samtidig gøre det så økonomisk fordelagtigt som muligt, men hos rådgiverne bliver disse to parametre holdt op mod etableringsomkostningerne og de arkitektoniske ønsker. Et grundlæggende problem er, at vi som installationsvirksomhed ofte kommer ind, når projektet er færdigdesignet. Det gør det vanskeligt at ændre projektet trods en god dialog om belysningsløsningen. Til rådgivernes fordel vil jeg dog sige, at de er forholdsvis opmærksomme på belysningsområdet, men af hensyn til energibesparelsesmulighederne burde der lyseksperter ind tidligere i projekteringsfasen,” mener Lasse Rossil.

Hensyn til sikkerheden
Belysning har ud over at give et godt lys også en tryghedsskabende funktion. ”Det giver sig selv, at man ikke skal ’spare sig ihjel’, hvis det samtidig går ud over trygheden og sikkerheden hos brugerne, der altid bør prioriteres højest. Belysning fungerer jo i dag mange steder både som et kriminalpræventivt værktøj og tryghedsskabende element for brugerne. Her taler vi typisk om belysning på veje, i P-kældre og på trappeopgange,” siger Lasse Rossil.     

Zoneopdelt belysning
Zoneopdelt belysning kan med fordel bruges i kontorlandskaber, kantiner og i parkeringsanlæg. Her bør man ifølge Lasse Rossil sikre komforten ved at bruge dæmpningsfunktion frem for tænd/sluk-funktion og samtidig sikre nok lys. Med nok lys tænker han på de fastsatte luxværdier for forskellige anvendelsesområder. For at sikre disse laver SIF beregninger i deciderede regneprogrammer for lys.

”Vi skelner mellem to typer dæmpbar styring. Den almindelige styring sker ved, at det enkelte armatur kan styres fra 0-10 volt med en central styring, der dæmper alle armaturerne i hele zonen samtidig. Den avancerede dæmpningsfunktion, som for eksempel en Dali-løsning, fungerer ved, at man programmerer hvert enkelt armatur, så man kan skabe en differentieret dæmpning inden for samme zone, altså uafhængigt af hinanden. Denne avancerede og naturligvis dyrere løsning bliver i øvrigt ofte sparet væk i byggeprojekters besparelsesrunder,” bemærker overmontøren med en vis ærgrelse.

Meget at hente i helhedsløsninger
Hos de faste kunder, tager SIF Gruppen regelmæssigt initiativ til at tjekke de tekniske anlæg for at vurdere, om nye og bedre løsninger kan reducere energiforbruget og dermed forbedre bundlinjen.

”Vores rådgivningsindsats sker naturligvis i god dialog med kunderne, der er glade for, at vi ofte kan pege på forhold, der kan reducere energiforbruget. Ikke sjældent er der udover på belysningen store besparelser at hente på varme og ventilation, der mod sund fornuft ofte ikke er integreret i en fælles styring. På rumniveau kan man med stor fordel integrere varme og ventilation med lysstyringen, således at disse funktioner først aktiveres, når en bevægelsesmelder/pir har modtaget signal om, at rummet er taget i anvendelse. Det lyder besnærende simpelt, men kan give store besparelser, man skal blot tænke i helheder,” mener Lasse Rossil og oplyser, at man generelt kan forvente en energibesparelse på 30-70 procent ved at gå fra almindelig belysning til behovsstyret belysning. Besparelsespotentialet er naturligvis afhængigt af brugernes adfærd.

Læs også: TEMA BELYSNING

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning