Effektiv vandkøling af DTU Risøs supercomputer

På DTU Risøs Campus bliver en af landets kraftigste supercomputere nedkølet med vand fra Grundfos-pumper, hvor trykket kan styres nøjagtigt.

I øjeblikket er der installeret seks Grundfos-pumper i køleanlægget, men antallet øges, efterhånden som systemet udbygges..

På en stenbelagt plads på DTU Risø Campus står der nogle beskedne grå teknikhuse. Men hvis omgivelserne ikke syner af meget, så er indholdet til gengæld i verdensklasse. De containerlignende huse gemmer nemlig på én af Danmarks kraftigste supercomputere – som også er blandt top 200 i verden. Og det er pumper fra Grundfos, der søger for at pumpe det vand ind, som skal køle supercomputeren.

<p>”DTU Risø kan styre pumperne på trykket, og derfor bruger pumperne kun den energi, der er nødvendig for at holde processen i gang”. </p>

Søren Nickel Christensen, salgsingeniør hos Grundfos

Supercomputeren rummer store mængder data, der bl.a. skal bruges til sundhedsforskning i Danmark og resten af Europa. Og når så meget regnekraft samles i én supercomputer, genereres der store mængder varme. For at sikre, at supercomputeren ikke bliver for varm og hele tiden fungerer optimalt, har DTU Risø derfor designet et specielt køleanlæg. Køleanlægget indgår som en del af en større modulopbygget installation.

Præcis styring begrænser energiforbruget
DTU Risø anvender Grundfos TPE Serie 2000-pumper i kølemaskinerne til at få kølevand pumpet ind i systemet.

”TPE 2000-pumperne er valgt, fordi de har en indbygget frekvensomformer, der måler differenstrykket hen over pumpen. DTU Risø kan styre pumperne på trykket, og derfor bruger pumperne kun den energi, der er nødvendig for at holde processen i gang”, fortæller Søren Nickel Christensen, der er salgsingeniør hos Grundfos, og som har stået for kontakten med DTU Risø.

Læs også: Ny energiteknologi giver billigere varme

Esben Højrup er maskinmester hos Campus Service på DTU Risø og har sammen med eksterne rådgivere designet opbygningen af installationen – både i forhold til kølevand, fjernvarme og strøm, og i forhold til hvordan systemet reguleres.

”Hele installationen er bygget, så den er skalérbar. Hver enkelt komponent som varmepumpe og kølemaskine har sin egen styring. Fordelen ved den opbygning er, at vi kan udskifte styringen i en enkel komponent, uden at det påvirker resten af installationen”, siger Esben Højrup og uddyber: 

”Vi har derfor mulighed for at skalere installationen, efterhånden som behovet ændrer sig. Derfor er vi også startet med præcis det antal pumper, der passer til det nuværende behov”. I øjeblikket er der installeret seks Grundfos-pumper, men antallet øges, efterhånden som systemet udbygges.

Kører med mindre tryk
Det er computerens kølesystem, der bestemmer, hvor meget vand der skal pumpes rundt i systemet.

”Kølemaskinerne kører altid med et tryk, der er lidt mindre end det, der er behov for, så der altid er et ’restarbejde’ til de pumper, der trækker vandet ind til computeren og skaber det sidste tryk”, forklarer Esben Højrup.

Læs også: Grundfos Pumpeskole sikrer stort udbytte af ny teknologi

Køleanlægget kører med køling på to forskellige temperaturtrin: 20°C og 40°C. Det skyldes, at nogle af computerne kører med såkaldt chipkøling, hvor der pumpes kølevand direkte ind på processoren, og der kan man anvende vand ved højere temperaturer. Kølevandet på 20°C anvendes, hvor der er behov for luftkøling. Spildvarmen fra installationen sendes videre via en varmepumpe til DTU Risøs eget lille fjernvarmeanlæg, hvor det anvendes til at opvarme DTU Risø Campus.

- JKK 

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Better Energy skærer markant ned

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

29.10.2024TOTO

Sponseret

Populære videos til montøren - nu også startguides til slutbrugere!

29.10.2024Installator.dk

Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge

24.10.2024Danfoss Redan A/S

Sponseret

Tiden flyver, når man er i godt selskab.

21.10.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth QuickBox® tilslutningsvinkler og forskruninger nu også i matsort

21.10.2024Minimax Danmark

Sponseret

Godkendt til drikkevand

15.10.2024Geberit A/S

Sponseret

Geberit øger ressourceeffektiviteten i keramikproduktionen

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning