23.04.2018  |  VENTILATION  |  Indeklima

Kommuner ignorerer opfordring til radon-tjek

Flere af landets kommuner har ikke styr på niveauet af den kræftfremkaldende radongas i skoler og daginstitutioner, selv om det for seks år siden blev indskærpet af den daværende regering.

13 kommuner rundt om i landet ligger i områder, hvor skoler og daginstitutioner er særligt udsatte for gasarten radon, der fra undergrunden kan sive ind i bygninger. Radon øger ifølge Sundhedsstyrelsen risikoen for lungekræft. Alt det er kommunerne tidligere blevet advaret mod, da den daværende regeringen for seks år siden kontaktede alle landets kommuner. Her bad den kommunerne om at sikre et godt indeklima. Alligevel er det langt fra alle 13 kommuner, der har afskrevet radon-truslen. Det skriver dr.dk.

Skoler og daginstitutioners målinger for radon

  • Alle er undersøgt: Faaborg-Midtfyn og Svendborg Kommune
  • Cirka halvdelen er undersøgt: Køge og Vordingborg Kommune
  • ​Under halvdelen er undersøgt: Bornholm og Sønderborg Kommune
  • Ingen er undersøgt: Faxe, Kalundborg, Lolland og Ringsted Kommune
  • Har ikke svaret: Hedensted, Holbæk og Roskilde

Kilde: DR Nyheder

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

DR Nyheder har fulgt op på regeringens påmindelse i 2012. 10 ud af de 13 belastede kommuner er vendt tilbage med svar, hvoraf kun to kan berette, at de har foretaget en måling af radonniveauet i alle skoler og daginstitutioner.

Læs også: Masser af forretningsmuligheder i ventilationsrenovering

Og i fire af de adspurgte kommuner er slet ingen af skolerne eller daginstitutionerne blevet undersøgt for den farlige giftgas. Heriblandt Lolland Kommune, hvor der ikke har været plads i budgettet til dybdegående undersøgelser af radonniveauet i kommunens 600 bygninger, det drejer sig om.

”Vi står tit i et krydsfelt, hvor der er nogle ting, vi egentlig gerne ville, men som vi simpelthen ikke har ressourcer til”, siger kommunens sektorchef for service og bygninger Lars Gram til dr.dk. 

I stedet har kommunen prioriteret problemer med skimmelsvamp og derfor sikret, at kommunale bygninger har et effektivt ventilationssystem i kælderen, så luften bliver skiftet ud. Og derved har kommunen ifølge Lars Gram samtidig minimeret problemerne med radon, der er højere, hvis bygningerne er i dårlig stand eller ikke har en velfungerende ventilation.

Kort om radon:

  • Radon i boliger er medvirkende årsag til omkring 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år.
  • ​Landsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet.
  • Bygninger opført efter 1998 skal være opført med radonsikring. 
  • Energistyrelsen anbefaler, at du laver forbedringer i dit hus, der kan bringe radonniveauet under 100 Bq/m3. 


Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Ministeren giver kommunerne ansvaret
Lolland og de 12 andre kommuner er hårdt belastet af radon, da undergrundens sammensætning i disse områder gør, at randonmængden her er større. Og ifølge Kaare Ulbak, der tidligere har været leder og chefkonsulent i Statens Institut for Strålehygiejne, er det noget kommunerne skal tage alvorligt.

”Når man indånder radon, får man det ned i lungerne, hvor det kan sætte sig og dermed bestråle lungevævet, og det giver en risiko for, at man senere i livet kan få lungekræft”, siger han til dr.dk.

Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear

Problemer med radon er noget, som også den nuværende regeringen er opmærksom på. Senest har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) udformet en plan, der skal optimere bekæmpelsen af den naturlige radioaktive luftart.

”Ifølge byggeloven er det kommunernes ansvar at sørge for, at de bygninger, som de ejer, ikke er sundhedsfarlige at opholde sig i, ligesom kommunerne skal være opmærksomme på eventuelle radonforekomster”, forklarer ministeren i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- EST
 

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte 2018

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere