Indeklimaet i danske klasseværelser er stadig for dårligt

I mange danske klasselokaler står det skidt til med indeklimaet. På trods af store investeringer på området er der i over halvdelen af tilfældene for meget CO2 i lokalerne, viser en ny undersøgelse fra DTU.

I 60 procent af klasseværelserne er koncentrationen af CO2 højere end Arbejdstilsynets grænseværdi, viser undersøgelsen fra DTU og Realdania..

De danske folkeskoler døjer stadig med dårligt indeklima, hvilket hæmmer elevernes indlæring.

CO2-koncentrationen i klasseværelserne er nemlig i størstedelen af tilfældene højere end den tilladte grænseværdi, konkluderer en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

DTU har undersøgt indeklimaet på 60 forskellige skoler fordelt over hele landet, og undersøgelsen viser ifølge Ingeniøren, at koncentrationen af CO2 i 60 procent af tilfældene er højere end Arbejdstilsynets grænseværdi på 1.000 ppm (0,1 procent).

På 14 procent af skolerne ligger CO2-koncentrationen mellem 2.001 og 3.000 ppm, mens tallet er oppe på mellem 3.001 og 4.000 ppm på fem procent af skolerne.

Ringe ventilation er den store synder 
Hovedårsagen til det dårlige indeklima skal findes i skolernes ventilationssystemer, hvor manglende mekanisk ventilation er det største problem – en mangelvare som ses i 78 procent af tilfældene.

Læs også: Skrappe indeklimakrav medfører færre renoveringsprojekter

”Vi kan se, at ventilation er den helt store udfordring for indeklimaet. Hvis børnene skal have et bedre indeklima, er det udskiftningen af luft, vi skal have fokus på”, siger Jørn Toftum, som er lektor i indeklima på DTU.

Milliarder til forbedringer
I 2009 blev der fra regeringens side afsat 22 milliarder kroner i en kvalitetsfond til forbedringer af blandt andet folkeskolebygninger, skriver Ingeniøren.

Fonden har gjort en forskel, men der er brug for en større indsats. Det mener projektleder Lene Weill Nordberg fra foreningen Realdania, som har været med til at udfærdige undersøgelsen.

”Vi kan se, at 18 procent af de gennemførte renoveringer på undervisningsområdet de seneste ti år har haft fokus på ventilation. Et tal, der har været stigende, siden regeringen indførte kvalitetsfonden i 2009. Men den nye undersøgelse fra DTU viser samtidig, at er behov for yderligere tiltag, hvis vi skal indeklimaproblemerne i folkeskolen til livs”, siger hun.

Læs også: Skoler kæmper med indeklimaet

Tidligere undersøger viser, at elevernes indlæringsevne øges med næsten 14 procent, når CO2-niveauet i klasseværelserne sænkes.

- KLZ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup