Lærlinge vil kun søge lokale praktikpladser

Trods manglen på praktikpladser søger kun 14 procent af lærlinge pladser, der ligger mere end 25 kilometer væk fra deres bopæl, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Lærlinge vil nødig søge mere end 25 kilometer væk fra deres bopæl, når de søger praktikplads. Trods færre praktikpladser er mobiliteten kun steget marginalt, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri. Foto: flickr/Charlotta Wasteson. .

Praktikpladser hænger ikke på træerne, men har tværtimod siden finanskrisen svundet ind i de fleste fag. Alligevel vil under hver sjette praktiksøgende lærling søge længere væk fra bopælen for at sikre sig et sted at blive udlært. Det viser undersøgelse fra Dansk Byggeri.

I undersøgelsen har brancheorganisationen med hjælp fra Danmarks Statistik afdækket pendlerafstande for lærlinge i årene 2008-2016. I alt har 27.594 lærlinge med fuldført uddannelse og 20.728 lærlinge, der stadig er i gang, indgået i beregningerne.

”Det fremgår klart, at de ikke alle steder er så mobile, som det kunne være ønskeligt - trods kamp om praktikpladserne. Krisen har naturligvis skabt forventninger om større mobilitet, men de magre år med få praktikpladser har kun fået mobiliteten til at vokse marginalt, og det halter alvorligt mange steder i landet”, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Læs også: Installatører vil ansætte flere lærlinge for at lette rekruttering i fremtiden

Konkret viser undersøgelsen, at der siden 2010 kun er sket en lille stigning fra 9 til 14 procent i antallet af lærlinge, der søger praktikpladser, som ligger mere end 25 kilometer i fugleflugt fra deres bopæl.  

”Fem procentpoint er beskedent i en tid, hvor der har været kamp om pladserne. Andelen, der pendler mellem 16 og 25 kilometer, er steget med fire procentpoint til 16 procent i 2016. Men samlet set er det overraskende lidt, gennemsnitsafstanden er steget”, siger Louise Pihl.

Læs også: Antallet af installationslærlinge er i rekordvækst

Mest mobile er lærlinge på Sjælland, hvor over 40 procent er parate til at transportere sig mere end 15 kilometer til en læreplads. Samtidig er der i de største byer, og særligt hovedstaden, en langt mindre velvilje til at søge væk for at komme i praktik.

Tendensen afspejler sig også i det høje antal af lærlinge i København, Odense, Aarhus og Aalborg, der ender med skolepraktik i stedet for en rigtig læreplads:

”Det sender et ret tydeligt signal om, at de unge i de større byer lidt mageligt stiller sig tilfreds med en skolepraktikaftale i stedet for at søge bredere og vise villighed til at pendle i jagten på en læreplads”, siger Louise Pihl.

Ifølge underdirektøren skal det gøres attraktivt for praktikansøgerne at være mere mobile ved blandt andet at styrke mulighederne for at flytte i nærheden af praktikstedet:

”De unge lærlinge skal ikke nødvendigvis til at pendle lige så langt som voksne på arbejdsmarkedet. I stedet bør vi gøre det mere attraktivt for dem at flytte hen i nærheden af deres praktikplads”, siger Louise Pihl. Hun uddyber:

”En løsning kunne være bedre muligheder for ungdomsboliger, kollegier eller lærlingebofællesskaber. Det er et forsømt område, som vi må formode vil bidrage til at udvide lærlinges søgefelt”.

-CHM

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding