Nyt forskningsprojekt skal undersøge effekten af luftrensere

Markedet for billige luftrensere er steget de senere år. Men hvor godt virker de, og hvad er fordele og ulemper? Det skal nyt forskningsprojekt kaste lys over.

Resultaterne af undersøgelsen forventes at danne grundlag for krav til luftrensere i det nordiske miljømærke Svanemærket og på sigt tjene som grundlag for krav til luftrensere i EU’s Ecodesign direktiv. Foto: Arkivfoto.

Realdania og Grundejernes Investeringsfond har netop bevilliget midler til, at Teknologisk Institut, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling kan undersøge effektiviteten af luftrensere. Undersøgelserne udføres både i laboratorier og private hjem i løbet af 2022. Resultaterne forventes at danne grundlag for internationale miljøkrav til luftrensere.

Realdania og Grundejernes Investeringsfond har begge støttet projektet med lidt over en million kr. Resultaterne forventes at danne grundlag for krav til luftrensere i det nordiske miljømærke Svanemærket og på sigt tjene som grundlag for krav til luftrensere i EU’s Ecodesign direktiv. Rådet for Grøn Omstilling er projektleder for projektet.

Baggrunden for projektet
I disse år dukker luftrensere til at forbedre indeklimaet op i alle afskygninger og prisklasser. Det er vigtigt med ren luft i vores boliger, da danskerne opholder sig over 90 procent af vores liv indendørs og luftforurening er en af vores store risikofaktorer i forhold til alvorlig sygdom og for tidlig død.

Men hvor godt fjerner forskellige luftrensere partikler og gasser? Fjerner luftrenserne også vira? Er luftrensere bedre end god gammeldags udluftning? Er luftrensere også relevante i nyere huse med mekanisk ventilation? Hvor meget støjer luftrenserne? Kan luftrenserne selv generere forurening?

LÆS OGSÅ: Let opgradering til et intelligent ventilationssystem med Lindabs nye Ultra BT rumstyringssystem

Det er nogle af de spørgsmål, der bliver besvaret i projektet, hvor 15-20 repræsentative luftrensere testes under kontrollerede laboratorieforhold og i boliger med og uden mekanisk ventilation.

”Det bedste er at undlade at forurene luften i boliger ved at undgå stearinlys, brændeovne, skadelig kemi og mados. Men i nogle boliger er luftrensere desværre nødvendige, eksempelvis boliger uden aftræk til emhætter”, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

”Vi har længe ønsket at udføre systematiske test af luftrensere i boliger, for at kunne dokumentere den reelle oplevede effekt, samt fordele og ulemper ved de forskellige teknologier, som anvendes i disse produkter”, siger Stig Koust Hansen, forretningsleder hos Teknologisk Institut.

”Forbrugerne fortjener klar besked om luftrensere. Både de fabrikater der virker, og dem der ikke virker, så de kan træffe en købsbeslutning på et oplyst grundlag, og overveje om en luftrenser er relevant for dem”, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

-AKJ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle