Nyt projekt skal skabe bedre indeklima i folkeskolen

Et nyt innovationsprojekt skal sikre et bedre indeklima i flere danske folkeskoler, da det kan forbedre indlæringen hos eleverne betydeligt. Projektet byder på helhedsorienterede løsninger til energirenoveringer.

Et bedre indeklima kan forbedre elevernes indlæring med 15 procent, viser tal fra DTU. Et nyt projekt sætter danske folkeskolers indeklima under lup og tilbyder henheldsorientede løsninger til energirenoveringer..

Hver dag tilbringer mange folkeskoleelever og lærere lang tid i klasselokaler, hvor indeklimaet ikke er optimalt. Det vil et nyt og innovativt projekt nu forsøge at ændre på, og ambitionen er, at resultaterne og erfaringerne skal implementeres på en række danske folkeskoler.

Projektet går under navnet ’Skolerenovering i en helhed’ og bliver ledet af Gate 21, som er et partnerskab mellem kommuner, virksomheder og videninstitutioner.

Læs også: Skoler kæmper med indeklimaet

”Indeklimaløsninger handler ikke kun om teknik, men i lige så høj grad om adfærd. Det handler om at tænke i kreativ udnyttelse af eksisterende kvadratmeter og om at skabe gode vaner blandt elever og lærere”, siger Birgitte Nysom Sandhagen, proces- og udviklingschef hos bygherrerådgiveren Bascon, som er en af de i alt ti samarbejdspartnere.

Attraktive udendørsområder
Tal fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at et bedre indeklima kan forbedre elevernes indlæring med 15 procent. En måde at gøre dette på er – pudsigt nok – at arbejde med de udendørs arealer.

”I dag er det frivilligt for udskolingseleverne, om de vil gå udenfor klasselokalet i pauserne. Belastningen af lokalet kan reduceres ved at udtænke nogle attraktive områder udenfor, så eleverne får lyst til at søge ud”, fortæller Lærke Andersen, som er ingeniør hos Bascon.

Projektet vil gå til indeklima-problematikken ud fra tre områder, hvis effekt løbende måles: arealudnyttelse og adfærd, interaktion mellem mennesker og teknologi samt teknik med intelligent styring.

Udvalgt forsøgsskole
Skovlunde Skole Nord, som ligger i Ballerup Kommune, er blevet udvalgt som forsøgsskole. Skolen skal dermed danne rammerne for udvikling af drejebogen med forskellige indeklimaløsninger.

”Baseret på registreringer af skolens energiforbrug og arealfordeling, brugerinddragelser og indeklimamålinger har vi nu identificeret hvilke udfordringer og behov, der forekommer på skolen i dag. Dem skal vi forsøge at imødekomme på systematisk vis igennem en helhedsorienteret og innovativ tilgang i de kommende løsninger”, siger Lærke Andersen.

Læs også: Dårligt indeklima i skolerne rammer indlæringen

Innovationsprojektet finansieres af EUDP (Energiteknologisk Udvikling og Demostrationsprogram), og de ti samarbejdspartnere er følgende: Bascon, SBi, AI, Bjerg og Grøndal, Airmaster, Schneider Electric, Green Building Council, Danmarks Lærerforening, Ballerup Kommune og Gate 21.

Du kan læse mere om projektet her.

- KLZ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus