Nyt projekt skal skabe bedre indeklima i folkeskolen

Et nyt innovationsprojekt skal sikre et bedre indeklima i flere danske folkeskoler, da det kan forbedre indlæringen hos eleverne betydeligt. Projektet byder på helhedsorienterede løsninger til energirenoveringer.

Et bedre indeklima kan forbedre elevernes indlæring med 15 procent, viser tal fra DTU. Et nyt projekt sætter danske folkeskolers indeklima under lup og tilbyder henheldsorientede løsninger til energirenoveringer..

Hver dag tilbringer mange folkeskoleelever og lærere lang tid i klasselokaler, hvor indeklimaet ikke er optimalt. Det vil et nyt og innovativt projekt nu forsøge at ændre på, og ambitionen er, at resultaterne og erfaringerne skal implementeres på en række danske folkeskoler.

Projektet går under navnet ’Skolerenovering i en helhed’ og bliver ledet af Gate 21, som er et partnerskab mellem kommuner, virksomheder og videninstitutioner.

Læs også: Skoler kæmper med indeklimaet

”Indeklimaløsninger handler ikke kun om teknik, men i lige så høj grad om adfærd. Det handler om at tænke i kreativ udnyttelse af eksisterende kvadratmeter og om at skabe gode vaner blandt elever og lærere”, siger Birgitte Nysom Sandhagen, proces- og udviklingschef hos bygherrerådgiveren Bascon, som er en af de i alt ti samarbejdspartnere.

Attraktive udendørsområder
Tal fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at et bedre indeklima kan forbedre elevernes indlæring med 15 procent. En måde at gøre dette på er – pudsigt nok – at arbejde med de udendørs arealer.

”I dag er det frivilligt for udskolingseleverne, om de vil gå udenfor klasselokalet i pauserne. Belastningen af lokalet kan reduceres ved at udtænke nogle attraktive områder udenfor, så eleverne får lyst til at søge ud”, fortæller Lærke Andersen, som er ingeniør hos Bascon.

Projektet vil gå til indeklima-problematikken ud fra tre områder, hvis effekt løbende måles: arealudnyttelse og adfærd, interaktion mellem mennesker og teknologi samt teknik med intelligent styring.

Udvalgt forsøgsskole
Skovlunde Skole Nord, som ligger i Ballerup Kommune, er blevet udvalgt som forsøgsskole. Skolen skal dermed danne rammerne for udvikling af drejebogen med forskellige indeklimaløsninger.

”Baseret på registreringer af skolens energiforbrug og arealfordeling, brugerinddragelser og indeklimamålinger har vi nu identificeret hvilke udfordringer og behov, der forekommer på skolen i dag. Dem skal vi forsøge at imødekomme på systematisk vis igennem en helhedsorienteret og innovativ tilgang i de kommende løsninger”, siger Lærke Andersen.

Læs også: Dårligt indeklima i skolerne rammer indlæringen

Innovationsprojektet finansieres af EUDP (Energiteknologisk Udvikling og Demostrationsprogram), og de ti samarbejdspartnere er følgende: Bascon, SBi, AI, Bjerg og Grøndal, Airmaster, Schneider Electric, Green Building Council, Danmarks Lærerforening, Ballerup Kommune og Gate 21.

Du kan læse mere om projektet her.

- KLZ

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025Genvex

Sponseret

Hvad bør du vide inden du vælger ventilationsanlæg?

18.02.2025Geovent

Sponseret

Fra kampvogne til kaserner – Geovent sikrer ren luft i militære installationer i Europa

12.02.2025Genvex

Sponseret

Prøv vores beregner – og find dit ventilationsanlæg

28.01.2025Genvex

Sponseret

Derfor bør du vælge et Combi-anlæg til dit projektbyggeri

28.01.2025Geovent

Sponseret

Geovent A/S introducerer en ny mobil udsugningsenhed - GeoGo Black W3!

24.01.2025Genvex

Sponseret

Sådan styrer du dit ventilationsanlæg med et Optima-display

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding