Skrappe indeklimakrav medfører færre renoveringsprojekter
De stramme krav til indeklimaet gør renoveringer af skoler med dårligt indeklima så omkostningsfulde, at flere kommuner vælger helt at droppe dem.
En tredjedel af skolerne har elendigt indeklima og bør renoveres med det samme. Det er konklusionen fra Niras indeklimaekspert Peter Noyé, der har undersøgt skolernes indeklimaforhold i flere kommuner. Han vurderer, at tendensen kan overføres til nationalt plan.
Læs også: Nyt projekt skal skabe bedre indeklima i folkeskolen
Paradoksalt nok er det dog kravene om et bedre indeklima, der fastholder de mange offentlige bygninger i den ringe stand, skriver ingeniørvirksomheden Niras på sin hjemmeside.
De skrappe indeklimakrav til nybyggeri gælder nemlig også ved renoveringer. Det betyder, at omkostningerne ved renovering af eksempelvis skoler er så høje, at kommunerne i mange tilfælde vælger helt at lade renoveringsprojekterne ligge.
Forskellige krav til renoveringer og nybyggeri
Peter Noyé mener, at løsningen skal findes i tre punkter. Først og fremmest opfordrer han beslutningstagerne til at skelne mellem renoveringer og nybyggeri.
Byggebranchen savner regler for eksisterende byggerier, nu hvor reglerne for nybyggeri er blevet ekstra skrappe, siger Peter Noyé.
Han mener, at ved at åbne op for forskellige krav til forskellige typer byggeri vil langt flere kommuner have råd til at igangsætte renoveringsprojekter, og skolerne med dårligst indeklima vil få et tiltrængt løft.
Læs også: Skoler kæmper med indeklimaet
For det andet mener Peter Noyé, at man bør definere et mere langtidsholdbart renoveringsniveau, så kommunerne undgår at spilde penge på sjat-renovering.
Sidst, men ikke mindst, ser Niras-eksperten det vigtige i, at skolerne får en god driftsplan for deres ventilations- og varmeanlæg:
De tekniske installationer er helt centrale for det oplevede indeklima, og mange skoler er ikke klædt på til at drifte dem. Det svarer til, at man køber en dyr bil og glemmer at hælde olie på den, forklarer Peter Noyé.
-CHM