Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

Den første prototype af en dansk designet selvforsynende gadelampe, der kan modstå regn og rusk, er undervejs.

Det er Henning Larsen Architects, der har designet det danske bud på en selvforsynende lygtepæl. Illustration: Henning Larsen Architects..

I et igangværende DTU-projekt ”Udvikling af CO2-neutralt byrumsarmatur” har en række forskere sat sig for at finde løsninger på fremtidens selvforsynende lygtepæle. I kraft af solceller, et batteri og en vindmølle i toppen, skal hver enkelt lygtepæl således have sit eget lille CO2-neutrale energianlæg.

Siden projektets start i 2011 har forskerne arbejdet på at dimensionere solcellerne og vindmøllen på lygtepælene til at kunne opfylde behovet for lys på forskellige placeringer i by og på land.

Læs også: LED-revolutionen for gadelygter er nær

Via en matematisk model, der tager højde for den selvforsynende lygtepæls energiproduktion ved en placering inden for bygrænsen, er DTU-forskerne nu blevet i stand til at beregne det tilstrækkelige antal solceller, mastehøjden og vindmøllens udformning, hvis lygten skal producere nok energi til et LED-armatur.

”Alt i alt tyder vores beregninger på, at det vil være muligt at klare lysmastens energibehov med den energi, den selv kan producere, suppleret med en overkapacitet i batteriet, der kan gemme energi til de tidspunkter, hvor der hverken er sol- eller vindenergi nok”, siger projektleder Peter Poulsen fra DTU Fotonik til DTU-magasinet Dynamo.

Fakta

En almindelig lygtepæl bruger i gennemsnit 690 kWh om året, hvilket svarer til cirka 16 procent af en gennemsnitlig dansk families årsforbrug.
Kilde: DTU-magasinet Dynamo

Dårlig kvalitet på eksisterende lysmaster
Der bliver allerede produceret selvforsynende lygtepæle i udlandet, og forskerne har udvalgt fem modeller til nærmere vurdering målt op imod den ønskede danske standard. Det lykkedes at få fire modeller hjem og opstille dem på DTU’s forsøgsmark ved Risø. Men kvaliteten af lygtepælene imponerede ikke forskerne. 

Læs også: Nyt netværk informerer om LED

”En af de master, vi havde på prøve, rustede i løbet af få dage, en anden gik stykker efter kort tid. Generelt må vi konstatere, at kvaliteten ikke er god nok på nogen af dem, og rent æstetisk vil de ikke lige falde ind i bybilledet på en dansk villavej”, siger Peter Poulsen til Dynamo.

Dansk prototype på vej
Den første del af projektet er nu tilendebragt med et bud på en dansk selvforsynende lygtepæl designet af Henning Larsen Architects. Lygtepælen er opbygget i moduler, så den kan varieres i både højde, antal solceller og vindmøllestørrelse. Møllen kan også helt undværes, hvis lygtepælen skal opstilles et sted med nok solskin.

Projektet er dermed klar til at bevæge sig ind i sin anden del, hvor der skal produceres nogle prototyper, som Københavns Kommune forventer at opstille på en villavej eller i den nye bydel i Nordhavnen.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Elegant loftarmatur

20.12.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer hurtigere udbygning af elnettet

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

19.12.2024Installator.dk

Dyb krise i Better Energy sender selskabet i rekonstruktion

19.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Fleksibel 20W DC/DC konverter til Tog og Industri

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

18.12.2024Installator.dk

Brugte elbilbatterier får nyt liv på Rønne Havn

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle