Vrede i el-virksomhed: Vi har bestilt to containere med kinesiske solceller
Herning El-Center er kommet i klemme, fordi virksomheden har bestilt solceller direkte fra en kinesisk producent. Solcellerne risikerer at blive op til 60 procent dyrere, fordi EU overvejer at indføre en straftold med tilbagevirkende kraft.
Forundring, frustration, vrede. De tre ord beskriver, hvordan man hos Herning El-Center har det med EU's beslutning om at registrere alle kinesiske solceller, der bliver importeret til Europa per 6. marts.
Formålet med registreringen er nemlig at pålægge de kinesiske solceller en straftold på op til 60 procent. Den endelige beslutning om straftolden bliver først taget i EU-systemet til august, men hvis tolden bliver en realitet, kommer den til at gælde med tilbagevirkende kraft. (fra 6. marts)
Læs også: Told på solceller rammer installatører hårdt
Dermed bliver virksomheder som Herning El-Center, der selv importerer solceller direkte fra kinesiske producenter, sat i en ubehagelig klemme, hvor de reelt ikke kender prisen på de solceller, de bestiller eller allerede har bestilt i Kina.
To containere på vej
Lige nu venter Herning El-Center på to containere med solcellepaneler fra Kina, som var bestilt før den 6. marts og Brian Uhre Lassen fra virksomhedes salgsafdeling er overordentligt frustreret over, at de nu kan blive op til 60 procent dyrere end ventet.
Vi har to containere på vej fra Kina, og det kan da absolut mærkes, hvis prisen på dem ender med at blive 50-60 procent højere. Det er en ekstra omkostning, som vi på ingen måde har kalkuleret med, og den skal jo tages et eller andet sted fra, hvis den kommer, siger Brian Uhre Lassen.
Læs også: Kommende straftold truer solcellemarkedet
Han finder det meget urimeligt, at EU - ud af det blå indfører en registrering og varsler en mulig told, der virker med tilbagevirkende kraft. Dermed har Herning El-Center nemlig ikke haft muligheden for at tage højde for straftolden i planlægningen af indkøb, mener Brian Uhre Lassen.
Ud af det blå
Beslutningen om at registrere alle anlæg, der kommer til Europa per 6. marts, kom meget pludseligt, og vi har ikke haft nogen mulighed for at planlægge anderledes. EU burde have meldt en skæringsdato ud i god tid, så vi vidste, hvad vi havde at forholde os til, siger Brian Uhre Lassen. Han er irriteret over, at virksomheden nu skal vente et halvt år på, at EU beslutter hvad prisen på virksomhedens kinesiske solceller bliver:
Ordet tilbagevirkende får det næsten til at løbe koldt ned ad ryggen på én, fordi der går et halvt år, hvor vi ikke kender prisen på vores vare. Lige nu er vi en fase, hvor vi er nødt til at afvente, og det er meget urimeligt, at man bliver fanget med håret i postkassen på den her måde, siger Brian Uhre Lassen.
Læs også: Lan-Com vil sælge solceller til elinstallatørerne
Vil stoppe prisdumping
Årsagen til at EU undersøger, om der skal pålægges straftold på kinesiske solceller, er, at solcellerne bliver produceret med store statstilskud i hjemlandet. Dermed bliver prisen på solcellerne kunstigt holdt nede, og der bliver skabt en unfair konkurrence med europæiske producenter.