Analyse: Solceller betaler sig
Deloitte har gennemført en analyse af de små solcelleanlægs samfundsmæssige værdi i form af energibesparelser og mindre CO2-udslip. Analysen konkluderer, at solenergi vil blive fuldt konkurrencedygtig med vindkraft.
Solcelleanlæggenes sejrsgang har skabt 4000 nye arbejdspladser. Det kan man læse i en ny Deloitte-analyse af den samfundsmæssige gevinst ved små solcelleanlæg til private. Analysen er gennemført på foranledning af Dansk Solcelleforening, TEKNIQ, VEbyg og DS Håndværk & Industri.
Arbejdspladser er dog ikke den eneste gevinst. Ifølge rapporten fører den til reelle energibesparelser, og hvis de nuværende betingelser fastholdes, vil anlæggene i 2020 kunne levere 1500 MW eller fire procent af det danske energiforbrug. Dermed vil de også bidrage betydeligt til at opfylde Danmarks målsætninger for reduktion af CO2- udslippet.
Opgaven har blandt andet været at fået til opdrag at gennemføre en analyse af, om solcelleanlæg i private husholdninger kan betragtes som energibesparelser, og i givet fald hvor store energibesparelser, de medfører for samfundet. Deloitte har desuden fået til opdrag at foretage en samfundsøkonomisk vurdering af solceller sammenlignet med alternative marginale indsatser til reduktion af CO2 udslippet.
Solcelleenergi er billigt
Omkostningerne ved solcelleproduceret energi kan efterhånden kan konkurrere med vindkraft. Deloittes analyse viser, at omkostningerne i dag ligger på 1,33 kr./kWh. Til sammenligning har Klimakommissionen tidligere vurderet, at man først ville nå ned på dette prisniveau i 2050.
Deloitte’s vurdering lyder på, at omkostningen i 2050 vil være helt nede på 0,46 kroner per kWh. Det betyder, at solenergi kan konkurrere med blandt andet vindkraft.