Vvs-forbund: Mestrene sjofler efteruddannelse
Blik og Rørarbejderforbundet konkluderer på baggrund af egne tal, at vvs-svendenes efteruddannelse er halveret på bare ét år. Tekniq er lodret uenig og påpeger, at efteruddannelsen blot er flyttet fra erhvervsskolernes AMU-kurser til private udbydere.
Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at vvs-virksomhederne skruede kraftigt ned for efteruddannelsen af svendene i 2011. Meldingen kommer på baggrund af forbundets egne tal, der viser, at kun 778 medlemmer af Blik og Rørarbejderforbundet blev sendt på AMU-efteruddannelsen i 2011, mens 1351 fik tilført nye kompetencer via efteruddannelse i 2010.
Det drastiske fald får forbundssekretær i Blik og Rørarbejderforbundet Kim Fusager til at tale med store bogstaver.
Efteruddannelsen af landets vvs-svende har aldrig nået det niveau, som er nødvendigt for en branche, der gerne vil være trimmet og parat til også at løse morgendagens arbejdsopgaver. Men vi har dog aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende. Vi ved nemlig, at der inden for ganske få år bliver meget stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft inden for VE-området, siger Kim Fusager.
Ingen entydig årsag
Han har forsøgt at undersøge årsagen til det store fald i efteruddannelserne, men kan ikke pege på en entydig årsag.
Nogle af vores medlemmer siger, at de får besked på, at der ikke er behov for efteruddannelse lige nu, hvis de spørger på mesters kontor. Andre får at vide, at det er et dårligt signal til de øvrige medarbejdere at sende nogen på efteruddannelse og dermed væk fra driften i en tid, hvor der stadig er krise, siger Kim Fusager og appellerer til, at DS Håndværk & Industri og Tekniq øger deres indsats på området.
Tekniq afviser fald
Hos Tekniq slår underdirektør Tina Voldby dog koldt vand i blodet. Hun mener ikke, at Blik- og Rørarbejderforbundets tal giver et korrekt billede af, hvor mange vvs-svende, der reelt var på efteruddannelse i løbet af 2011.
Læs også: Erhvervsskoler udbyder for få kurser
De tal Blik og Rørarbejderforbundet har trukket viser hvor mange vvs-svende, der har været på AMU-kursus hos Erhvervsskolerne og der er ganske rigtigt sket et stort fald. Men faldet skyldes, at Erhvervsskolerne ikke udbyder nær så mange AMU-kurser som tidligere. Vores undersøgelser viser, at udbuddet af kurser er faldet med cirka 50 procent fra 2010 til 2012. Og når udbuddet af kurser falder, så kan der heller ikke komme så mange på kursus som tidligere, det er jo ganske logisk, siger Tina Voldby.
Hun påpeger, at vvs-virksomhederne i stedet er begyndt at gøre stor brug af privat efteruddannelse, og derfor mener hun faktisk ikke, at efteruddannelses-aktiviteten er faldet overhovedet.
I vores branche er det helt normalt, at man tager på et privat udbudt kursus hos eksempelvis Lemvigh-Müller eller Grundfos. Og ifølge vores undersøgelser er brugen af den slags kurser steget markant de seneste år. Så vi mener ikke, at den samlede efteruddannelses-aktivitet er nedadgående, fastslår Tina Voldby.
Tekniq finder det dog meget kritisabelt, at erhvervsskolerne har skruet ned for udbuddet af kurser, fordi arbejdsgiverne i branchen betaler for, at efteruddannelses-systemet fungerer. Organisationen mener ganske enkelt ikke, at erhvervsskolerne udbyder den mængde kurser, der er behov for.
Vi har aldrig tidligere set efteruddannelsen styrtdykke som nu. Det er intet mindre end chokerende.
Kim Fusager, Forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.