Her går det godt – Fenagy har succes med de helt store varmepumper

Mens salget af varmepumper til hr. og fru Danmark er faldet voldsomt, er der ingen krisestemning i Fenagy, der med stor succes producerer de helt store varmepumper til fjernvarmeværker. Resultatet er på himmelflugt efter blot tre år i markedet.

Foto: Fenagy

Varmepumpeproducenten Fenagy indviede sit nye domicil Lystrup nord for Aarhus i juni i fjor, men har fortsat vokseværk. Så spaden i jorden igen for at skabe mere lagerplads til startup-virksomheden, der efter blot fire år har fået et solidt tag i markedet for de helt store varmepumper.

Det ses tydeligt i Fenagy´s 2023-regnskab, hvor omsætningen nåede 220 mio. kr og blev dermed mere end fordoblet i forhold til de 104 mio. kr. i 2022, mens resultatet før skat strøg fra 2,6 mio. kr. til 17,7 mio. kr.

Og pilen peger fortsat opad at dømme efter ordreindgangen i 2023, der lå på 353 mio. kr. Virksomheden producerer også køleanlæg, men det er varmepumperne, der trækker læsset.

Salgsdirektør Ebbe Nørgaard blev ansat som nummer otte i virksomheden i september 2020 og han kan godt huske den første mest optimistiske businesscase.

Om den er blevet overhalet af virkeligheden? ”Ja, det kan man godt sige,” svarer salgsdirektøren med en jysk underdrivelse.

”Det var dog virkelig svært at få hul på bylden, men siden det så skete, er det gået stærkt.

Det marked, der var etableret af de store spillere, sagde i 2020, at vi kom for sent. Markedet var mættet, måtte vi forstå. Men de tog fejl,” siger Ebbe Nørgaard.

Markedet har i den grad taget Fenagy´s varmepumper til sig og virksomheden har foreløbig solgt 102 enheder. Varmepumperne installeres som led i den grønne omstilling og afløser både fossile brændstoffer såvel som biomasse, og det var en beslutning fra starten, at Fenagy udelukkende ville bruge de miljøvenlige naturlige kølemidler i virksomhedens produkter.

Stor interesse fra udlandet

”Vi ser absolut ingen grund til at benytte de syntetiske, men alle mulige grunde til ikke at gøre det,” siger salgsdirektøren og peger på klimabelastningen og udledningen af PFAS ved de syntetiske kølemidler.

Når Fenagy kigger på potentialet er det meget stort – alene i Danmark.

”Og vi kigger til udlandet – til de nærmeste lande omkring os, der har de samme mål om at lave bæredygtig varme til husstande og byer – er de lysår bagud i forhold til Danmark.

Det gælder både på fjernvarme, hvor vi har vores største kundeunderlag, men også på selve varmepumperne, hvor vi også er foran, når det gælder de store varmepumper med naturlige kølemidler,” siger Ebbe Nørgaard.

At de ved, hvad de har med at gøre på virksomheden i Lystrup, vidner de mange delegationsbesøg om. De er kommet fra bl.a. Hamborg, hvor man skal i gang med et kæmpeprojekt, hvor naturgasopvarmning ud til fordel for el. Her vil Fenagy også byde sig til.

For selv om der er potentiale nok i det danske marked i de næste fem til syv år, ønsker Fenagy ikke at være afhængig af hjemmemarkedet alene og er derfor på vej ud til både nabolande samt England og Benelux-landene med deres teknologi.

Men det kræver tilpasning af teknologien i varmepumperne, fortæller salgschefen.

Det skyldes, at flere af de pågældende lande har fjernvarmesystemer, der opererer med langt højere temperaturer på det varme vand, der sendes ud til forbrugerne og på det vand, der kommer retur.

”I gennemsnit er fremløbstemperaturen i Danmark omkring 70 grader, mens returen er kølet ned til 40 grader. Det er optimale forhold for vores varmepumper. En højere temperatur på retur-vandet gør det sværere at lave en effektiv varmepumpe,” forklarer Ebbe Nørgaard.

Når temperaturen ikke bare kan sænkes i de andre lande, skyldes det, at hele infrastrukturen og boligernes radiatorer er dimensioneret til en højere temperatur på fjernvarmevandet.

”Det koster selvfølgelig også dyrt at varme vandet op til så høje temperaturer og derfor er mange af de delegationer, der besøger os overrasket over, hvor lave temperaturer vi kan klare os med i det danske fjernvarmesystem.

Der er folk, der taber kæben, når de ser, hvor lav temperaturen er på retur-vandet,” siger han.

Ebbe Nørgaard er salgsdirektør i Fenagy.. Foto: Fenagy

En anden unik ting i Danmark er, at de fleste fjernvarmeværker er forbrugerejede og underlagt varmeforsyningsloven, der fastslår, at de ikke må tjene penge, fremhæver salgsdirektøren.

”Du har en lokal driftsleder, der sætter en ære i at være bedre end naboen. Men de er alle forpligtet til at producere varmen så billigt som muligt.

Men en kommerciel virksomhed er derimod forpligtet til at tjene så mange penge til sine ejere som muligt. Og i f.eks. Storbritannien er hr. og fru Smith ikke interesseret i at dele deres varmeregning med naboerne og dermed er fundamentet for forbrugerejede virksomheder ikke til stede ret mange andre steder end i Danmark,” siger Ebbe Nørgaard om de forskelle, der er med til at gøre Danmark til noget særligt i forhold til fælles varmeforsyning.

Tager ansvar for hele pakken

Foreløbig har det været de store anlæg med varmepumper på op til 13 MW til fjernvarmeværker, der har trukket Fenagy til fremgang.

Men succesen bunder også i en beslutning om ikke at nøjes med at producere varmepumperne:

”Vi er også en projektvirksomhed - og det er en af grundene til, at vi har succes.

Vi tager ansvaret for hele pakken – fra de første beretninger af ydelse og virkningsgrader over produktion til levering og installation af anlægget, så kunden kun kan pege et sted hen – og det er på os,” siger salgsdirektøren.

Der er med udbygningsplanerne for fjernvarme i Danmark fortsat et stort potentiale for Fenagy på dette område, men virksomheden er også begyndt at producere en serie af mindre CO2-varmepumper med kapaciteter på 80-250 kW, der er velegnet til f.eks. større bygninger eller butikker, der ikke er koblet på fjernvarmenettet.

”Store kendte danske virksomheder, der vil stoppe med at benytte gas, vælger en fleksibel varmepumpe som vi kalder ”Combined Heating and Cooling unit”, der kan varme om vinteren og køle bygningen om sommeren. Og det marked vil vi også se vokse i de kommende år,” siger Ebbe Nørgaard.

Men det kræver plads. Derfor har Fenagy sat gang i byggeriet af 500 kvadratmeter lagerkapacitet, der opføres på en ny lokation, for at frigøre mere plads til produktion i den eksisterende produktionshal.

Målet er at produktionskapaciteten skal øges fra 100 til 130 varmepumper om året i virksomheden, der beskæftiger omkring 80 medarbejdere.

Og med en stor ordretilgang, en fordobling af omsætningen og en mangedobling af resultat er grundlaget på plads for udviklingen i 2024.03.06

”Ledelsen ser derfor frem mod 2024 fuld af optimisme, idet vi forventer en fortsat betydelig vækst,” hedder det i selskabets årsregnskab.

Forventningen er, at der bliver lagt knap 100 mio. kr. på omsætningen med et forventet resultat efter skat ”i niveauet 23,4 mio. kr.”  i 2024.

Fenagy blev grundlagt i 2020 af CEO Kim Gardø Christensen og de to tekniske direktører, Jakob Nielsen og Mads Holst Nielsen samt finansdirektør Klaus Nørgaard.

De tre førstnævnte ejer i dag 50 pct. af aktierne i virksomhederne, mens den internationale spiller indenfor køleindustrien, Beijer Ref, ejer den anden halvdel.

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

21.11.2024Installator.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

21.11.2024Installator.dk

Ankenævn slår fast: Det var i strid med konkurrenceloven

18.11.2024Installator.dk

Geotermisk fjernvarme på vej i Storkøbenhavn

14.11.2024GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Energieffektiv fjernvarmeløsning fra Gemina Termix til UN17 Village

11.11.2024Installator.dk

Lars Aagaard: Varmepumpebranchen må selv geare op

06.11.2024Installator.dk

Varmepumpeproducent opruster i Danmark

02.11.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

28.10.2024Installator.dk

Minister håber på hurtig beslutning om prisloft

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

21.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense